17 april 2009

Wordt verwacht 99 (nieuws, 2009)

DODELIJKE RITJE

,,De rij van acht auto's leek gemodelleerd van suikerglazuur, een schitterende maquette op een onaangeroerde bruidstaart. (...) Dichter bij de auto's klonken geluiden van leven: een basklank, flarden muziek, het grommen van automotoren die verwarmingssystemen aandreven. In de pick-up die vooraan stond, klonk nu de lokale radiozender, een grillige, blikkerige melodie die op en neer deinde met het zendsignaal.''

Zo beschrijft de Britse thrillerauteur Jim Kelly het tafereel waar even later een gruwelijke moord zal plaatsvinden. De scène is te lezen in 'De dood ging in wit gekleed', zijn nieuwste thriller die in mei 2009 bij uitgeverij De Fontein verschijnt.

Plaats van handeling is Norfolk, Engeland. In een sneeuwstorm stranden acht auto's op een afgelegen kustweg wanneer er een boom over de weg valt. Harvey Ellis is een van de bestuurders. Inmiddels is de storm zo hevig en ligt er zoveel sneeuw dat omkeren niet meer mogelijk is, en dus zit er voor de automobilisten niets anders op dan te wachten op hulp. Als drie uur later de rechercheurs Shaw en Valentine poolshoogte komen nemen, treffen ze Harvey ellis dood achter het stuur aan; hij is met een priem door zijn oog gestoken. Er wordt geen enkel spoor aangetroffen, ook niet in de sneeuw. De moordenaar lijkt de perfecte misdaad te hebben gepleegd. Een van de acht andere automobilisten moet het gedaan hebben. Althans, dat lijkt de voor de hand liggende gedachte...

'De dood ging in wit gekleed' is Jim Kelly's eerste thriller in Nederlandse vertaling. De Brit, werkzaam als journalist voor de Financial Times, heeft meerdere titels op zijn naam staan. Zo werd zijn debuut 'The Water Clock' (2002) genomineerd voor de CWA John Creasey Award. De thriller 'The Fire Baby' werd door Booklist magazine uitgeroepen tot een van de tien beste misdaadromans van 2004. In 2006 ontving hij de CWA Dagger in the Library met het bijbehorende geldbedrag van 1500 Britse ponden voor zijn tot dan verschenen reeks thrillers. De jury zei destijds dat Kelly's boeken een 'traktatie' zijn. ,,De karakters zijn sympathiek en geloofwaardig. De thrillers zijn makkelijk leesbaar, doch geen lichtgewicht kost, met complexe plots, die de aandacht van de lezer erbij houden.''

HET 'RU(ST)IGE' PORTLAND

Een échte eersteling is 'De scherprechter' van de Amerikaan James Hayman. De Fontein noemt het boek, dat in mei 2009 in de schappen moet liggen, 'een indrukwekkend debuut voor de liefhebbers van Tess Gerritsen'.

Op een septemberavond wordt het lichaam van een tienermeisje gevonden in een steegje in Portland, Maine. Ze is gruwlijk toegetakeld en haar hart is met chirurgische precisie uit haar borstkas verwijderd. Dan wordt, ook in Portland, een jonge zakenvrouw tijdens het joggen ontvoerd. Er wordt gevreesd voor haar leven. Rechercheur Michael McCabe heeft redenen om aan te nemen dat beide misdaden het werk zijn van één dader, een moordenaar met een medische achtergrond.

Tot voor kort was McCabe werkzaam bij de afdeling Zware Misdaad van de politie in New York. Hij kwam nar Maine om zijn verleden te ontvluchten en om zijn tienerdochter te laten opgroeien in een rustiger omgeving... Op een moordzaak als deze zit McCabe dan ook bepaald niet te wachten. Net wanneer zijn ex-vrouw opeens de voogdij over hun dochter opeist, moet McCabe alles op alles zetten om de vermiste vrouw te vinden en de sadistische moordenaar te ontmaskeren voordat die opnieuw toeslaat.

James Hayman werkte ruim een kwart eeuw in de reclamewereld, onder meer als Creative Director van het bureau Young & Rubicam in New York, voordat hij zich fulltime aan het schrijven besloot te wijden. Evenals zijn held McCabe is Hayman - mét zijn vrouw - van New York naar Portland verhuisd. Via Twitter laat Hayman weten dat hij druk bezig is met een tweede McCabe-thriller.

RISKANTE BELEGGINGEN

En De Fontein durft het aan om in mei 2009 nóg een debuut op het lezerspubliek los te laten. Het gaat om 'De insider' van de Ierse Ava (echte naam: Aiveen) McCarthy. Het boek heeft een uiterst actueel thema: bankfraude en uiterst riskante beleggingen.

Heldin is computerbeveiligingsexpert Henriette Martinez - beter bekend als Harry. Tot voor kort was het voor Harry vooral moeilijk haar roerige verleden als illegaal hacker te verbergen. Maar nu is haar leven in gevaar.

Nadat ze een beveiligingsklus voor een bank heeft afgerond en ze op weg is naar huis, wordt ze voor de aanstormende metro geduwd. Ze weet net op tijd weg te springen. Daarna ontdekt ze dat er zomaar twaalf miljoen euro op haar rekening is gestort. Harry's vader, Sal Martinez, maakte in het verleden een grote fout door zaken te doen met een gevaarlijke belegger die alleen bekend is onder de naam 'de Profeet'. Die heeft nog een schuld te vereffenen, maar Sal zit in de gevangenis - en dus heeft de man het op Harry gemunt. Ze moet Sals oude zakenpartners zien te vinden, maar ze heeft de politie én een stel moordenaars op haar nek.

Aiveen McCarthy werd geboren in Dublin waar ze natuurkunde en nucleaire geneeskunde studeerde. Daarna werkte ze zes jaar op de effectenbeurs van Londen. Thans is ze werkzaam voor een softwarebedrijf in het graafschap Dublin waar ze woont met haar man Tom en haar twee kinderen. Op YouTube vertelt McCarthy over De insider. (foto Ava McCarthy: Karolina Webb)

Andere nieuwe titels:

Karen Rose - 'Schreeuw voor mij' (mei 2009). In een kleine Amerikaanse stad wordt het naakte lichaam van een jonge vrouw gevonden. Haar gezicht is ernstig verminkt en aan haar teen hangt een mysterieus sleuteltje. FBI-agent wordt op de zaak gezet, ook al is hij ernstig getraumatiseerd door de gewelddadige dood van zijn ouders.
Steve Berry - 'Het Venetiaans bedrog' (mei 2009). Meedogenloze dictator Irina Zovastina wil Alexander de Grote overtreffen als de grootste veroveraar uit de geschiedenis. Om de wereldheerschappij te bemachtigen verzamelt ze bacteriële wapens, waarmee ze een biologische oorlog wil ontketenen. Ze is vooral geobsedeerd door een naar het schijnt wonderbaarlijk
genezend serum dat zich in de tombe van Alexander de Grote zou bevinden.
Andrew Gross - 'Valse lading' (juni 2009). In Grand Central Station in New York wordt een trein opgeblazen. Daarbij komt Wall Street-handelaar Charles Friedman om het leven. Zijn weduwe huurt een detective in om uit te vinden wat haar man voor haar verborgen hield.
Elly Griffiths - 'Dodencirkel' (mei 2009). Debuutthriller, verschijnend bij uitgeverij De Kern, van Britse auteur. Archeologe Ruth Galloway wordt benaderd als er een kinderskelet wordt aangetroffen op de vindplaats van een palencirkel in het moeras. Het skelet blijkt tweeduizend jaar oud, tot teleurstelling van inspecteur Harry Nelson, die had gehoopt een tien jaar oude vermissingszaak te kunnen oplossen. Dan verdwijnt opnieuw een meisje.

Geen opmerkingen: