20 april 2009

Zes jaar later (nieuws, 2009)

DE NIEUWE DAN BROWN KOMT ERAAN!

En eindelijk is daar het verlossende bericht (althans, voor de fans): er is een nieuwe thriller van Dan Brown onderweg. Zes jaar na de publicatie van de megaseller 'De Da Vinci Code', heeft het Amerikaanse uitgeefhuis Knopf Doubleday Publishing Group aangekondigd dat 'The Lost Symbol' op 15 september op de markt komt. Het avontuur in Browns nieuwe thriller speelt zich gedurende een halve etmaal af. Ook nu speelt professor Robert Langdon de hoofdrol.

,,Dit boek is een vreemde en wonderbaarlijke reis geweest'', aldus Dan Brown in een verklaring die door zijn uitgever werd gepubliceerd. ,,Vijf jaar aan research vervlechten in een twaalf uur lange tijdsspanne was een vrolijk stemmende uitdaging. Robert Langdons leven beweegt zich sneller voort dan het mijne.''

De eerste druk bedraagt 6,5 miljoen exemplaren, liet Knopf Doubleday weten. En dat is nog een bescheiden aantal gezien de wereldwijd tachtig miljoen exemplaren van 'De Da Vinci Code'. Deze megaseller kende een enorme spin-off aan reisgidsen, dieetboeken, parodieën en andere reli-thrillers. De verfilming van 'De Da Vinci Code', met een hoofdrol voor Tom Hanks, leverde zevenhonderd miljoen dollar op. Hanks zal opnieuw te zien zijn in de verfilming van Browns thriller 'Het Bernini Mysterie', die in mei in première gaat.

De 44-jarige Brown heeft zijn lezers en de boekindustrie, die toch al onder druk staat, jaar na jaar in spanning gehouden zonder dat er een nieuw boek van hem verscheen. In 2004 liet Doubleday doorschemeren dat er een nieuwe thriller in de maak was, getiteld 'The Solomon Key', die over de vrijmetselarij in Washington D.C. zou gaan. Brown was namelijk diverse malen gesignaleerd in Washington, waar hij onderzoek deed naar vrijmetselaarsloges.

De verklaring van de uitgeverij ging verder niet in op de inhoud van het nieuwe boek. Woordvoerster Suzanne Herz van Doubleday weigerde ook verder commentaar. Browns Amerikaanse uitgever Sonny Mehta was wel in zijn nopjes over 'The Lost Symbol'. ,,Het is een briljante en onweerstaanbare thriller, die het wachten meer dan waard is.'' En: ,,Dit is een grote dag voor lezers en boekverkopers.''
Luitingh-Sijthoff, de Nederlandse uitgever van Brown, zegt de Nederlandse vertaling zo snel mogelijk op de markt te brengen.

Geen opmerkingen: