15 april 2009

Tips en trucs (nieuws, 2009)

JAN EN SIMONE ALS TOMTOM

In Teylers Museum in Haarlem vindt donderdag 16 april de officiële lancering plaats van Het Schrijversportaal, een dienstverlenende website voor alle aankomend auteurs. Renate Dorrestein, Jan Siebelink, Nicolien Mizee en Simone van der Vlugt openen de website feestelijk. Vele andere bekende schrijvers zullen via deze website hun kennis en ervaring gaan delen met aspirant-schrijvers.

Het Schrijversportaal wil auteurs in spe op weg helpen naar een passend uitgeefhuis om zo hun literaire werk het licht te doen zien. Op de site zullen zij, zo is althans de bedoeling, alle bewegwijzering en hulp vinden die ze daarvoor nodig hebben. Aan Het Schrijversportaal zullen vele gerenommeerde auteurs hun medewerking verlenen.

Het initiatief, ontwikkeld door B for Books B.V., is in samenwerking met een groot aantal uitgeverijen tot stand gekomen en moet volgens directeur Kitty Bakker van B for Books, ,,aankomende auteurs een pad bieden door uitgevend Nederland, met mogelijkheden om professionele hulp in te schakelen, opdat ze niet verdwalen zoals nu het geval is. Het wordt hoog tijd dat we de één miljoen aspirant schrijvers in Nederland een 'TomTom' in uitgeefland ter hand stellen.'' Voor uitgevers moet de website een serieuze voorselectie gaan worden van de grote stapel manuscripten die zij normaal gesproken toegezonden krijgen.

Renate Dorrestein verzorgt tijdens de lancering voor een groep aspirant schrijvers in Teylers Museum een lezing met als titel 'Het geheim van de schrijver', daarna staan Jan Siebelink, Nicolien Mizee en Simone van der Vlugt klaar om een korte masterclass te verzorgen. Jan Siebelink zal tenslotte fysiek de deur van het schrijversportaal ontsluiten en zo de officiële opening verrichten.

Coaching door Het Schrijversportaal is overigens geen liefdewerk oud papier. Voor het redigeren van manuscripten wordt 2 eurocent per woord gerekend. Correcties op woord- en zinsniveau kosten anderhalve eurocent per woord.

Soms is redactie alleen niet genoeg. Wie vastloopt in zijn stof of de gekozen constructie kan dikwijls verder geholpen worden door persoonlijk contact. De schrijverscoach rekent 60 euro per uur met een starttarief van honderd euro.
Een uitgeefadvies kost vijftig euro, voor een diepgravende analyse van het manuscript waarbij wordt gelet op consequentie en logica in structuurelementen als tijd, ruimte en perspectief, op de causale verbanden, de personages, de spanningsboog en eventuele inzakkingen daarvan, moet het vijfvoudige worden neergeteld. Voor het beantwoorden van een concrete vraag over juridische aspecten van een boekuitgave, of aangaande uitgave in het buitenland, ontvangt de literair agent van Het Schrijversportaal graag 35 euro.

Geen opmerkingen: