06 april 2009

Nagelaten werk (nieuws, 2009)

NIEUWE BOEKEN MICHAEL CRICHTON IN AANTOCHT

Er komen nog twee nieuwe boeken van de vorig jaar overleden schrijver Michael Crichton op de markt, zo heeft zijn uitgever meegedeeld. HarperCollins liet weten dat de auteur van onder andere 'Jurassic Park' een massa aan elektronische files heeft nagelaten, waaruit de twee nieuwe romans worden samengesteld. Crichton stierf in november 2008 op 66-jarige leeftijd aan kanker.

Het eerste boek, getiteld 'Pirate Latitudes', is een avonturenroman die zich afspeelt in de zeventiende eeuw op Jamaica. HarperCollins brengt dit boek in november uit. Een tweede, nog onvoltooide roman zal in 2010 verschijnen.

Volgens HarperCollins-uitgever Jonathan Burnham heeft Crichton voor 'Pirate Latitudes' uitvoerig research gepleegd. ,,Het vertelt tot in detail over de navigatie uit die dagen en hoe piraten te werk gingen. Crichton legde in dit boek talloze verbindingen tussen het Caribisch gebied, Spanje en de Nieuwe Wereld.''

HarperCollins is nog op zoek naar een co-auteur die de tweede, nagelaten roman - een techno-thriller - kan voltooien. Toen Crichton stierf had hij ongeveer een derde van het nog ongetitelde boek voltooid.

Crichtons Nederlandse uitgever Luitingh-Sijthoff noemt de kans zeer groot dat van de nieuwe boeken ook vertalingen komen. ,,Zodra het manuscript deze kant op komt is de kans groot dat we een vertaling brengen, maar dat kan nog enige tijd gaan duren,’ zegt uitgever Erik Heijdemann van Luijtingh-Sijthoff in Boekblad. ,,De manuscripten zijn nog niet zo heel lang geleden gevonden. Ik heb ook begrepen dat nog niet alle bestanden op zijn computer zijn doorgenomen.''

Van Crichtons boeken zijn wereldwijd meer dan honderdvijftig miljoen exemplaren verkocht. Behalve 'Jurassic Park' werden onder andere ook zijn thrillers 'Congo' en 'Disclosure' verfilmd. Crichton was ook het brein achter de succesvolle ziekenhuisserie 'ER', die eerder deze maand na vijftien seizoenen stopte.

(Bron: BBC, Boekblad)

Geen opmerkingen: