09 april 2009

David Levien - Stad van de zon (2009)

Waar is Jamie?(Door Peter Kuijt)

De Amerikaanse scenarioschrijver David Levien was altijd al geobsedeerd geweest door ontvoeringen. Misschien kwam dat wel omdat zijn stiefvader, een privédetective met een verleden bij de politie, een paar van die zaken op zijn bordje had gekregen. Hoe dan ook, op een goede dag begon Levien te werken aan een thriller over een kidnap. Het heeft hem drie jaar gekost, maar het resultaat mag er zijn. Stad van de zon, zoals zijn thrillerdebuut heet, toont aan dat Levien niet alleen als scenarist en producent (o.a. Ocean's 13, Interview with the Assasin) zijn vak verstaat.

Het boek draait om de verdwijning van de 12-jarige Jamie Gabriel, fan van rockbands als Green Day en Linkin Park. Hij is 's ochtends vroeg bezig in een buitenwijk van Indianapolis zijn wereldrecord krantenbezorgen te breken - hij heeft gelezen over een postbode die olympisch wielrenner werd, dus waarom hij niet? – als hij door onbekenden van straat wordt geplukt. Er wordt geen spoor meer van hem gevonden.

Na veertien maanden staan Jamies ouders, Paul en Carol Gabriel, op het punt om alle hoop te laten varen. Ze zijn hevig gefrustreerd dat het politieonderzoek geen meter is opgeschoten, ondanks de beloften van de commissaris: ,,Ik verzeker u: de zaak heeft onze aandacht, maar kost nu eenmaal tijd.''

Dan komen ze in contact met oud-politieman David Behr, een imposante verschijning, die thans zijn kostje verdient als private eye. Gewoonlijk neemt hij geen uitzichtloze zaken als de affaire-Jamie aan, maar de kwestie herinnert hem aan zijn eigen persoonlijke drama met zijn zoon Tim. Dus, vooruit dan maar.

Behr gaat door roeien en ruiten om ook maar een flintertje aanwijzing over Jamies verdwijning te vinden en schuwt daarbij enig onreglementair gebruik van zijn vuisten niet. Aanvankelijk met grote tegenzin gaat hij een samenwerking aan met Jamies vader, verzekeringsagent Paul, die koste wat kost bij het onderzoek betrokken wil worden. Hun queeste levert fraaie beelden op: van twee mannen die, postend in hun auto, hun eigen demonen proberen te verjagen, tot hun bezoek aan louche nachtclubs. In de 'Stad van de zon' vinden ze uiteindelijk het antwoord op al hun vragen.

Stad van de zon is een nagelbijtende thriller van de eerste orde. Vol adrenalineverhogende actie, maar ook bloedmooi beschreven scènes waarin de wanhoop van Jamies ouders en Behrs dramatische verleden de lezer bijna fysiek pijn doen. De karakters, van de 'bad' tot aan de 'good guys' , staan als een huis. David Behr doet sterk denken aan Harry Bosch, de onverzettelijke held uit de thrillers van Michael Connelly. Het is goed om te weten dat David Behr dit najaar al weer terugkeert in een nieuwe thriller van Levien.

David Levien - Stad van de zon. Vertaling: Sandra van de Ven en Irene Ketman. Uitgeverij L.J. Veen, 350 pag.

1 opmerking:

Eric zei

Ik heb hem ook net uitgelezen. Vond het een geweldig debuut en verheug mij al op het volgende boek van Levien.