27 september 2009

Wordt verwacht 134 (nieuws, 2009)

Aspe en Deflo jubileren



De Vlaamse uitgeverij Manteau heeft twee jubilarissen in huis: van bestsellerauteur Pieter Aspe (1953) komt in oktober 2009 zijn vijfentwintigste thriller uit. En in dezelfde maand viert Luc Deflo met de publicatie van een nieuwe misdaadroman dat hij tien jaar 'in het vak' zit.

Nummertje 25 van Aspe, die bij de burgerlijke stand staat ingeschreven als Pierre Aspeslag, heet De cel en heeft ditmaal ook een Nederlands tintje. Op Schiphol landt een vliegtuig afkomstig uit de Dominicaanse Republiek. De politie staat klaar om een drugskoerier, een zogenaamde bolletjesslikker, in te rekenen. Hij werd op heterdaad betrapt in het vliegtuig.

Zes maanden later vindt de politie van Brugge in een kanaal het lijk van een jonge vrouw dat al enkele dagen in het water ligt. Het blijkt te gaan om een Vlaamse stewardess. Via een reconstructie van haar verleden legt commissaris Pieter Van In de link met het vliegtuig uit de Dominicaanse Republiek met aan boord de drugskoerier, in wiens gezelschap het slachtoffer werd gezien.

Is de moord een afrekening in het drugsmilieu? Was de stewardess een handlangster van de ingerekende crimineel en moest zij uit de weg worden geruimd omdat zij te veel wist?

Bij de huiszoeking in haar appartement wordt in haar computer een lijst met de namen van twaalf mannen gevonden. Van In trekt de namen na en wordt daarbij hardnekkig tegengewerkt door een van hen. Wat is het verband tussen de twaalf mensen?

Pieter Aspe is fulltime auteur sinds 1996, een jaar nadat zijn debuut Het vierkant van de wraak verscheen. In 2001 ontving Aspe de Hercule Poirotprijs voor zijn thriller Zoenoffer. Hij heeft inmiddels meer dan anderhalf miljoen boeken verkocht. In Nederland gaan gemiddeld tussen de vijf- en tienduizend exemplaren van zijn boeken over de toonbank.

MET VLAGEN
Schimmen heet de nieuwe thriller waarmee Luc Deflo zijn tienjarig schrijverschap bezegelt. Daarin ontmoet rechercheur Dirk Deleu geheel toevallig zijn eerste lief weer. Hoewel er intussen vele jaren verstreken zijn, is de herinnering aan de breuk, die gehuld was in een waas van mysterie, nog altijd vers. Bovendien vraagt de dame in kwestie, Ingrid Dejongh, hem om een gunst. Ze vraagt of hij haar afscheidsbrief nog heeft, want ze wil die graag terug.

Als Deleu de brief terugvindt, beseft hij dat er iets is wat hij in zijn jonge jaren nooit onder ogen heeft durven zien en dat een schokkend familiegeheim aan de basis heeft gelegen van de plotselinge verhuizing van het gezin Dejongh. Hij wil zijn schuld inlossen bij zijn eerste ex en haar helpen. Maar openlijk kan dat niet, want Ingrid wordt door niemand geloofd. Haar stiefvader, een gerenommeerd psychiater, zoveel jaren later beschuldigen van pedofilie, het is geen dagelijkse kost.

Als de twee tijdens hun clandestiene speurtocht naar bewijzen de eerste tegels lichten, blijkt daaronder een beerput van schokkende intriges schuil te gaan. Gaandeweg komt steeds meer smeerlapperij bovendrijven.

Luc Deflo (1958) is gehuwd met de Zuid-Amerikaanse Maria Marchan, heeft drie kinderen (twee uit een eerdere relatie) en woont in Brussel. Deflo is parttime organisatieadviseur bij de financiële instelling KBC. De rest van zijn tijd wijdt hij aan schrijven. Zelf zegt dat hij niet op strikte uren schrijft, de inspiratie komt met vlagen.

Naakte Zielen
 uit 1999, zijn eerste psychologische thriller, werd meteen genomineerd voor de Hercule Poirot Prijs. Zijn veertiende thriller Lust ontving dit jaar een nominatie voor de Gouden Strop.

Andere nieuwe titels:

Nellie Mandel - Rode aarde (oktober 2009). Gedeeltelijk autobiografische thriller die zich afspeelt aan de Canadese Atlantische kust. Daar wordt een vakantie vierend gezin in een restaurant vermoord. Alleen de vrouw ontkomt. Als politiechef Arletta Browning de zaak onderzoekt, ontdekt ze dat er heel wat ongewoons is aan de slachtoffers.
Stan Lauryssens - Rijker dan rijk (januari 2010). Sofie Simoens is de nieuwe commissaris van de moordbrigade. Er breken drukke tijden voor haar aan: in de gevangenis krijgt een Marokkaan een vork in de keel geprikt, een pizzakoerier wordt van zijn scooter geschoten en dan is de buit van de spectaculaire overval op de Nationale Bank ook nog steeds spoorloos.

Geen opmerkingen: