30 januari 2019

Nieuwe vermogens (nieuws, 2019)

Een waardevolle schimmel?'Het beste boek van 2017', zo bestempelde The Wall Street Journal de thriller The Genius Plague. Karakter Uitgevers is het daarmee eens en brengt de door de Amerikaan David Walton geschreven thriller op 25 februari in Nederlandse vertaling uit onder de titel De plaag.


David Walton is in zijn eigen land geen onbekende. De sciencefiction- en fantasyschrijver heeft inmiddels een zestal boeken op zijn naam staan. Voor zijn debuut Terminal Mind won hij de Philip K. Dick-award, een prestigieuze SF-prijs. Walton, werkzaam bij vliegtuigbouwer Lockheed Martin vader van zeven kinderen, is een overtuigd christen, meldt hij op zijn website. En christendom en sciencefiction kunnen heel goed samen, schrijft hij. Voor wie nieuwsgierig is naar zijn argumenten, klik hier.

In De plaag, Waltons eerste thriller in het Nederlands, vertelt de schrijver het verhaal over twee broers, Neil en Paul Johns. Neil is net begonnen aan een droombaan als codebreker bij de NSA wanneer zijn broer Paul, een bioloog, vermist raakt tijdens een expeditie in het Amazonewoud. Wanneer Paul weer opduikt, heeft hij een gat in zijn geheugen en een schimmelinfectie die hem bijna het leven kost. Zodra hij genezen is, blijken zijn communicatievermogen en geheugen sterk te zijn verbeterd.

Tegelijkertijd is er iets aan de hand in Zuid-Amerika. Ook andere mensen zijn ziek geworden en blijken na hun genezing over nieuwe vermogens te beschikken, net als Paul.

Maar er is meer: de overlevenden, van complete Braziliaanse indianenstammen tot Amerikaanse toeristen, blijken allemaal toe te werken naar een gemeenschappelijk maar levensbedreigend doel. Neil ontdekt al snel dat er een geheim en onverklaarbaar bondgenootschap bestaat tussen staten die altijd elkaars vijanden zijn geweest. Ook merkt hij dat Paul steeds onvoorspelbaarder en geheimzinniger wordt.

Paul beschouwt de schimmel als een waardevolle stap in de menselijke evolutie, maar Neil is ervan overtuigd dat deze tot de ondergang van de mensheid leidt. De twee broers komen tegenover elkaar te staan op een steeds gevaarlijker internationaal strijdtoneel. Een strijdtoneel dat beslist over de vrije wil van de mens op aarde.

Geen opmerkingen: