24 april 2017

In en rond Arnhem (nieuws, 2017)

PSYCHOTHERAPEUT OP SPEURDERSPAD

Fouten maakt iedereen, Gistende kokosnoot en Morgen zal ik dansen zijn de titels van drie psychologische romans die op het cv staan van Krijn van der Heijden, voormalig raadsgriffier te Zutphen. Daar voegt zich dezer dagen een thriller bij, getiteld Niets is belangrijk. 'De personages zijn iets minder alledaags, niet in het minst de persoon die uiteindelijk de dader blijkt te zijn', doe de auteur al uit de doeken.


Krijn van der Heijden, afgestudeerd andragoloog, kwam op het idee voor Niets is belangrijk tijdens een managementtraining die hij in de jaren negentig verzorgde. Een deelnemer maakte zich druk over een detail in zijn werk en riep dat dit heel belangrijk was. 'Niets is belangrijk, man!' riep de co-trainer terug. Die zin knoopte Van der Heijden in zijn oren en gebruikte hij, meer dan twintig jaar later, als titel. 'Pas na 2010 heb ik het verhaal weer opgepikt en verder geschreven', vertelt hij over Niets is belangrijk. Een volgende misdaadroman laat echter minder lang op zich wachten dan de eerste: 'Er ligt al een tweede roman bij de uitgever, en ik ben met een derde bezig.'

In Niets is belangrijk ontdekt psychiater en psychotherapeut Pirotti dat Rudolf, een van zijn cursisten, dood is. Hij gaat op onderzoek uit. In Rudolfs huis wordt Pirotti duidelijk dat deze man er een bijzondere hobby op na hield, waarmee hij bepaald geen vrienden maakte. Pirotti concludeert dat Rudolf is vermoord, maar zijn eigen verleden beïnvloedt het onderzoek.

De rechercheur die de dood van Rudolf onderzoekt wil hem als ex-gedetineerde niet geloven en meent dat Rudolf een natuurlijke dood is gestorven. Pirotti staat er uiteindelijk alleen voor om uit te zoeken wat er is gebeurd. Zijn onderzoek leidt tot een van de merkwaardigste diagnoses in zijn medische carrière en hij zal al zijn professionele en persoonlijke vaardigheden moeten inzetten om het er levend vanaf te brengen.

Het boek, dat zich afspeelt in en rond Arnhem, wordt op de markt gebracht door uitgeverij Ellessy Crime.

Geen opmerkingen: