10 april 2017

Van vele markten (nieuws, 2017)

JURYVOORZITTER DIAMANTEN KOGEL OVERLEDEN

Henri-Floris Jespers, sinds jaar en dag voorzitter van de jury van de Diamanten Kogel, is zondag overleden aan de gevolgen van een ziekte. Jespers, die geboren werd op 6 oktober 1944 in Etterbeek, is 72 jaar geworden.
 

Jespers was van vele markten thuis. Naast schrijver-dichter, letterkundige, vrijdenker, historicus, Pink Poet en erudiet was hij ook een enorm liefhebber van  katten. In 1981 werd hij voorzitter van de Vereniging van Vlaamse letterkundigen, waarvan hij nadien erevoorzitter werd.

Ook was Jespers stichtend lid en voorzitter van De Diamanten Kogel, de Vlaamse prijs voor de beste Nederlandstalige misdaadroman. Jespers was ook lid van diverse raden op stedelijk, provinciaal en landelijk niveau.

Als kleinzoon van de Antwerpse schilder Floris Jespers was hij expert waar het gaat om de literaire geschiedenis van het interbellum. Ook was hij redacteur en uitgever van het tijdschrift De Tafelronde (1964-1981) en het Nieuw Vlaams Tijdschrift (1972-1983).

Jespers overleed in het huis in Antwerpen dat was gebouwd door zijn grootvader Floris Jespers. Op de foto staat hij (rechts) samen met schrijver Rudy Soetewey.

Geen opmerkingen: