04 april 2017

Twaalftal (nieuws, 2017)

HARTMAN EN HARTMAN OP LONGLIST GOUDEN STROP

Corine Hartman kan weer een flesje ontkurken vandaag. Ze staat twee keer op de longlist voor de Gouden Strop 2017: met haar eigen thriller Sluipend gif en Zwarte weduwe, de thriller die ze samen met Tomas Ross schreef.

Uitgeverij De Bezige Bij en haar imprint Cargo doen goede zaken: zij zijn samen met vijf boeken vertegenwoordigd op de twaalf titels tellende longlist. Ambo|Anthos volgt met drie titels en The House of Books, Lebowski, Boekerij en Karakter hebben ieder één thriller op de lijst staan.

Huidpijn, de bestverkochte thriller van 2016, heeft de longlist gehaald. Verder maakt oud-Strop-winnaar Donald Nolet kans, evenals oud-Schaduwprijs-laureaat Max van Olden. En er zijn nog meer bekroonde auteurs in de race, zoals Ilse Ruijters, die in 2015 de Hebban Debuutprijs in de wacht sleepte, en Simon de Waal, oud-winnaar van De Diamanten Kogel.

Peter Terrin is de enige Vlaming op de lijst. In zijn boek, getiteld Yucca, keert Renée terug: het meisje om wie het draaide in zijn met de AKO Literatuurprijs bekroonde Post Mortem. Nog een bijzonderheid: oud-Strop-winnaar Gauke Andriesse is ook van de partij, al verschuilt hij zich nu achter het pseudoniem Felix Weber. De lijst telt één debutant: de in Slovenië geboren journalist Igor Znidarsic.

De volledige longlist:

Corine Hartman - Sluipend gif (uitgeverij Cargo)
Donald Nolet - Handschrift van de duivel (TRC/Cargo)
Saskia Noort - Huidpijn (Ambo|Anthos)
Max van Olden - De juiste man (Ambo|Anthos)
Ross & Hartman - Zwarte weduwe (Cargo)
Ilse Ruijters - Later als ik dood ben (The House of Books)
Anita Terpstra - Samen (Cargo)
Peter Terrin - Yucca (De Bezige Bij)
Simone van der Vlugt - Toen het donker werd (Ambo|Anthos)
Simon de Waal - Nemesis (Lebowski)
Felix Weber - Tot stof (Boekerij)
Igor Znidarsic - De blindganger (Karakter)

Naar verluidt wordt de shortlist op 22 mei bekendgemaakt. Het is dan ook de verjaardag van de oprichter van De Spanningsblog, maar een en ander schijnt niets met elkaar te maken te hebben. De CPNB hult zich voor de rest in stilzwijgen: de groslijst wordt niet vrijgegeven en ook het aantal ingezonden titels is in nevelen gehuld. Waar en wanneer de Gouden Strop en de Schaduwprijs voor debutanten worden uitgereikt, is evenmin bekend. De CPNB heeft zoals bekend de Avond van het Spannende Boek geschrapt.

Geen opmerkingen: