04 april 2017

Raamwerk (nieuws, 2017)

STUDIE: JAMES PATTERSON IS MEER PLOTTER DAN SCHRIJVER


De Amerikaanse thrillerschrijver James Patterson heeft maar liefst 114 boeken op zijn naam staan die de bestsellerlijst van de New York Times hebben gehaald. Maar een studie wijst uit dat hij niet de voornaamste auteur van zijn boeken is. Hij is meer de bedenker van het verhaal.

Volgens zijn uitgeverij ligt het aantal boeken dat James Patterson heeft gepubliceerd ergens rond de 150. De Amerikaan is de meester van de airportthriller, een schrijver van boeken voor onderweg. De meningen over hem zijn verdeeld. Stephen King vindt zijn oeuvre 'verschrikkelijk', maar twee jaar geleden kreeg hij toch mooi de Literarian Award van de National Book Foundation voor zijn niet aflatende pogingen om het lezen onder Amerikanen te bevorderen.

Patterson heeft zijn indrukwekkende aantal publicaties bereikt met de hulp van medewerkers, co-auteurs die hij de kans geeft om onder zijn voogdij bestsellers te produceren. Daar is Patterson ook openhartig over. Hij verschaft zijn schrijfkompanen een raamwerk voor een verhaal dat zij vervolgens invullen. Patterson herschrijft vervolgens hun werk of beperkt zich tot opmerkingen in de kantlijnen van manuscripten.

Het raamwerk voor de boeken komt voort uit zijn analyse van de boekenmarkt en is terug te voeren op zijn jaren ervaring in de advertentiebranche. Hij wordt vaker bestempeld als een producent van het merk Patterson dan als een schrijver.

Deze kwalificatie vond medewerker James O'Sullivan van de universiteit van Sheffiel het waard om te onderzoeken. Met digitale methoden is na te gaan wat iemand actief heeft bijgedragen aan een tekst. Een dergelijk onderzoek heet stylometrie. Het is al eerder gebruikt in studies naar het werk van onder anderen Harper Lee en J. K. Rowling.

O'Sullivan en een collega pasten stylometrie-methoden toe om een indruk te krijgen van wat Patterson daadwerkelijk heeft geschreven. De studie wees uit dat de dominante stijl in Pattersons thrillers van zijn co-auteurs afkomstig was. De contributie van de bestsellerauteur ligt meer in de sfeer van het bedenken van de plot dan van de schrijfstijl. O'Sullivan schrijft in The Independent dat zijn ontdekking niet bepaald een moment was van 'nou heb ik je te pakken'. 'Maar het bevestigt wel het vermoeden dat de bestverkopende thrillerschrijver ter wereld niet hoofdzakelijk een schrijver is.'

Bron: The Independent

Geen opmerkingen: