10 april 2017

Blurb! (nieuws, 2017)

PATTERSON STEEKT VEER IN EIGEN BIPS

Wie is er niet vrij van zelfpromotie? Wie doet zich via social media niet beter voor dan hij of zij is? Aan borstklopperij doen we - van tijd tot tijd - allemaal wel eens. Maar de Amerikaanse bestsellerauteur James Patterson maakte het onlangs wel erg bont. Onder een advertentie over zijn nieuwe thriller stond de quote 'Patterson op zijn best'. Was getekend: James Patterson.


Het verschijnsel bestaat al jaren: schrijvers die een loftuiting - blurb in vaktermen - afstaan aan een collega, die zulks op de achterflap van zijn nieuwe roman afdrukken. James Patterson, 's werelds bestverkopende thrillerauteur, bedacht iets nieuws: Op promotiemateriaal voor zijn meest recente thriller, The Black Book, citeert hij zichzelf. 'Ik denk dat The Black Book mijn beste werk is dat ik in twintig jaar heb geschreven', roeptoetert de schrijver. 'Het boek is nog beter dan Along Came a Spider en Kiss the Girls' (zijn eerste thrillers in de Alex Cross-serie).

De actie is des te opmerkelijker gezien het feit dat Patterson The Black Book niet in zijn eentje heeft geschreven. Zijn co-auteur is de met een Edgar Allan Poe Award bekroonde schrijver David Ellis. Niet de eerste de beste auteur, in Nederlandse vertaling zijn acht thrillers van zijn hand verschenen. In 2012 schreef Ellis voor het eerst samen met Patterson, Hun boek Guilty wives stond maandenlang op de bestsellerlijst van de New York Times. Het valt overigens niet uit te sluiten dat Ellis voor The Black Book het leeuwendeel van het werk heeft verricht, sinds uit een studie is gebleken dat Patterson vooral verhaallijnen bedenkt en het rammen op de toetsen veelal aan zijn collega-auteurs overlaat.

De advertentie leidde tot geginnegap van Stephen King, die eerder al liet weten het oeuvre van Patterson 'verschrikkelijk' te vinden. King twitterde: 'The blurb from James Patterson's latest book is from... James Patterson!' Collega-schrijver Erik Jerome Dickey reageerde met 'Een man die zichzelf blurbt, is binnenkort blind.' En auteur en producer Taylor Elmore grapte: 'Je moet toegeven, het is wel een goede blurb!'

Bron: The Independent
Geen opmerkingen: