04 april 2017

Wordt verwacht 400 (nieuws, 2017)

OP ZIJN VOORHOOFD STAAT SS IN BLOED GESCHREVEN

Blauwzuur heet de negentiende thriller van de IJslandse schrijver Arnaldur Indridason. Geen avontuur van inspecteur Erlendur ditmaal, maar een thriller die zich ruim zeventig jaar geleden afspeelt. Het boek verschijnt op 9 mei bij uitgeverij Q.

De IJslandse hoofdstad Reykjavík is aan het begin van de Tweede Wereldoorlog een stad van veertigduizend inwoners. In de eerste oorlogsjaren komen er met de bezettingstroepen tienduizenden militairen binnenstromen. Hun relatie met de plaatselijke vrouwelijke bevolking is velen een doorn in het oog.

Wanneer in de zomer van 1941 in een goedkoop huurappartement in Reykjavík een handelsreiziger dood wordt aangetroffen, blijkt hij te zijn doodgeschoten met een Amerikaans wapen. Op zijn voorhoofd staan de letters SS in bloed geschreven.  De Canadeses speurder Thorson en diens IJslandse collega Flóvent komen iets op het spoor dat groter is dan de handelsreiziger alleen en wat verdacht veel lijkt op spionage voor de Duitsers

Arnaldur Indridason (Reykjavík, 1961) is historicus en schrijver. Hij is winnaar van de Martin Beck Award (voor de beste thriller in Noord-Europa) en de CWA Gold Dagger Award (de grootste prijs voor het spannende boek). Van Indridasons boeken zijn wereldwijd elf miljoen exemplaren verkocht. Ook in Nederland en Vlaanderen zijn het bestsellers. 

Geen opmerkingen: