22 januari 2014

Sleutelroman (nieuws, 2014)

ROSS: BOEK OVER JORIS DEMMINK IN NAJAAR

Club Temple
Drievoudig winnaar van de Gouden Strop Tomas Ross loopt al jaren rond met plannen voor een boek over Joris Demmink, de omstreden oud-topambtenaar van het ministerie van Justitie. De roman gaat er nu eindelijk komen. 

De Haagse thrillerauteur is er sinds twee weken dagelijks mee bezig, vertelt hij. ,,De werktitel is 'De Vrienden van Pinokkio'.'' Ross verwijst daarmee naar de beruchte Pinokkio Bar in de Tsjechische hoofdstad Praag, destijds een ontmoetingsplek voor pedofielen. De bar heet nu Club Temple, die zichzelf  'The best gay club in Prague' noemt. De hoofdpersoon in Ross' roman is een Nederlandse man die als jochie in de Pinokkio Bar werd misbruikt.

Ross: ,,Het boek verschijnt Deo Volente in september of oktober. Het probleem is dat Demmink niet is veroordeeld en tegen die tijd waarschijnlijk nog steeds niet. Ik overweeg dan ook om er een sleutelroman van te maken, met een topambtenaar genaamd Joris als personage. Want hoe ik ook over hem en zijn kornuiten denk: het principe blijft dat schuld moet worden bewezen.'' Er zijn volgens Ross al genoeg krankjorume complotdenkers die onzin over Demmink rondstrooien. Zo zou volgens hen Demmink zelfs betrokken zijn geweest bij de moord op Marianne Vaatstra

Het gerechtshof in Arnhem bepaalde gisteren dat het Openbaar Ministerie de voormalig secretaris-generaal van het ministerie van Veiligheid en Justitie moet vervolgen wegens vermeend seksueel misbruik. Demminks naam wordt al jaren in verband gebracht met pedofilie, maar heeft de beschuldigingen zelf altijd ontkend.

Het misbruik zou in Turkije in de jaren negentig hebben plaatsgevonden, tijdens dienstreizen. Twee Turkse mannen van destijds dertien en veertien jaar oud, zeggen door Demmink te zijn misbruikt en na hun aangiften in 2008 en 2010 te zijn geïntimideerd.

Volgens het gerechtshof geeft 'het beschikbare materiaal voldoende aanleiding voor een redelijk vermoeden van schuld voor verkrachting'. Daarom moet het Openbaar Ministerie nader onderzoek verrichten. Dat betekent dat het OM onder meer een getuige in Turkije moet horen. Daarnaast moet het OM nader onderzoek verrichten naar in- en uitreisgegevens.

Demmink heeft gezegd dat hij sinds 1987 niet meer in Turkije is geweest. Maar de advocaat van de mannen wijst op een Turks document, waaruit zou blijken dat Demmink op 20 juni 1996 nog naar Turkije is afgereisd.

Geen opmerkingen: