26 januari 2014

Gezamenlijk belang (nieuws, 2014)

TIENTALLEN AUTEURS IN ACTIE TIJDENS THRILLERWEEKEND

Zaterdag 31 mei staat in diverse agenda's genoteerd als Wereldnietrokendag, maar het is ook de eerste dag van het allereerste Weekend van de Nederlandstalige Thriller. Tientallen schrijvers van eigen bodem zijn dan betrokken bij evenementen die de aandacht moeten vestigen op het Nederlandse thrillergenre. 

Het weekend valt aan het begin van de Maand van het Spannende Boek, waarvan zoals bekend op donderdag 29 mei officieel de aftrap wordt gegeven met de uitreiking van de Gouden Strop en de Schaduwprijs. Leden van het Genootschap van Nederlandstalige Misdaadauteurs (GNM) hebben in het verleden met enige regelmaat erop aangedrongen dat er meer promotie moet zijn voor het Nederlandse spannende boek in deze actiemaand. Het GNM-bestuur heeft daarop eind vorig jaar boekpromotor CPNB gevraagd met een actieplan te komen. De leden hebben dat kort geleden toegestuurd gekregen.

In het weekend van 31 mei en 1 juni wordt dus de schijnwerper gericht op de vaderlandse misdaadliteratuur. Volgens het GNM is het niet de verkoop van het eigen boek die daarbij voorop staat, maar het genre als geheel met zijn vele beoefenaars. Het moet een gezamenlijke actie worden voor een gezamenlijk belang, aldus het GNM. 

Sommige schrijvers hebben al een evenement bedacht. Zo maken Almar Otten en Marelle Boersma een 'moordwandeling' langs plaatsen uit hun boek. En het auteursduo Tupla M. organiseert een thrillerquiz in een bibliotheek. Te zijner tijd wordt een lijst met deelnemende auteurs op de website van het GNM gepubliceerd. Tot dusver hebben de volgende schrijvers hun medewerking toegezegd:  Jacob Vis, Almar Otten, Corine Hartman, Tomas Ross, Joost Heyink, Sybren Kalkman, Ella Marjon, Loes den Hollander, Roel Janssen, Judith Visser, Esther Verhoef,  Escober, Jac. Toes, Michael Berg, Carla de Jong, Simone van der Vlugt, Lex Passchier, John Brosens, Herman Vemde, Marelle Boersma, Tupla M., Pim Faber, Linda Jansma, Melissa Skaye, Els Kerkhoven, Milou van der Will, Ellen den Hollander.

Geen opmerkingen: