02 januari 2014

Plaat van de maand (45)

De Spanningsblog besteedt met recensies, interviews en nieuws voornamelijk aandacht aan de hedendaagse thriller en de auteurs daarvan: Heleen van der Kemp, Deflo, Pierre Lemaitre, noem maar op. Het vroege Nederlandse spannende boek is op deze site nog steeds een ondergeschoven kindje. Maar verzamelaar Wim van Eyle biedt uitkomst. Zijn niet geringe collectie van ruim 3400 Nederlandstalige misdaadromans aanschouwend richt Van Eyle sinds mei 2010 eens per maand de schijnwerper op het werk van een - soms vergeten - thrillerschrijver uit vroeger tijden. Vandaag de vijfenveertigste aflevering uit de serie Plaat van de maand. Over Hans van Zuydveen. En Kees van Ginneken.

SCHRIJVER VAN 'ADEMBENEMENDE' MISDAADBOEKEN

(Door Wim van Eyle)

Hans van Zuydveen en Kees van Ginneken zijn twee van de vele pseudoniemen waarachter Cornelis Johannes Maria Fens in zijn loopbaan als schrijver schuil ging. Het zijn deze twee namen die de schrijver zo af en toe gebruikte voor zijn spannende boeken met misdadigers en spionnen. Dit maakt slechts een deel uit van zijn vrij groot oeuvre waarin ook romans, damesboeken, jeugdboeken, streekromans, informatieve boeken en foto-boeken een rol speelden. 

Fens werd op 2 november 1921 in Breda geboren (in het zuiden van de stad ligt de wijk Ginneken, vandaar de bijnaam Ginneken) en overleed op 21 december 1975. Aangezien Fens verwarring met de zeer bekende auteur en recensent Kees Fens (een volle neef) uit de weg wilde gaan schreef hij nooit onder de naam Fens, ook niet op die momenten dat hij als journalist actief was.


Hans van Assumburg was het meest bekende pseudoniem van deze schrijver en journalist. Veel medewerkers van uitgeverijen wisten zelfs niet dat dit niet zijn echte naam was. Naast de naam Hans van Assumburg schreef hij ook onder namen als Karin de Leeuw en Liesbeth van Hierden. Onder zijn eigen naam zijn er geen publicaties van hem bekend.

Als journalist werkte hij o.a. voor de Zandvoortse Courant en het blad De Lach. Fens liet de spanning altijd uitgebreid aan bod komen in zijn zogenaamde misdaadboeken (zie de zes hieronder). Al zijn spannende boeken werden uitgegeven door uitgeverij De Lanteern te Utrecht waarvan de flapschrijver verzot was op het woord 'adembenemend'. 


De covertekening van de man met het koffertje (wat zit er in het koffertje?) die op weg is naar een vliegtuig is van de gemakkelijk schetsende Van der Harst. De covertekening van 'De redding van Werner Kutscher' is van de man die later enige naam zou krijgen met zijn stropdas-ontwerpen Cor van Velsen

Het boek 'Dubbelspion' schreef Kees van Ginneken op basis van het gelijknamige hoorspel van Carl Lans (1913-1995), een man die vele malen zijn luisteraars boeide met een spannend hoorspel. Van Ginneken en Lans zijn samen verantwoordelijk voor dit spannende boek dat al snel zijn weg naar de bibliotheek vond. 





Bibliografie voor zover spannend: 

Als Hans van Zuydveen: 
1. 1957 - 'Hij wist er alles van
2. 1960 - 'Noodlanding
3. 1961 - 'Opleiding voor de dood
4. 1961 - 'De veertiende man'

Als Kees van Ginneken: 
5. 1956 - 'De redding van Werner Kutscher' 
6. 1964 - 'Dubbelspion' 

 (Bronnen: Wim van Eyle, Wikipedia)

1 opmerking:

Martien van Wanrooij zei

Leuk dat er posthuum toch nog wat aandacht komt voor deze bijna weer vergeten schrijver