13 januari 2014

Aanzet (nieuws, 2014)

THRILLERAUTEURS VERHALEN OVER MISBRUIK DOOR NONNEN


Esther Verhoef
Thrillerschrijfsters Esther Verhoef en Daniëlle Hermans zijn een samenwerkingsproject aangegaan. Op 6 mei verschijnt bij uitgeverij A.W. Bruna van hun hand 'Stil in mij. Overleven bij de nonnen', een non-fictieboek waarin vrouwen hun verhaal vertellen over seksueel misbruik en fysiek en psychisch geweld door nonnen. De twee interviewden daartoe tientallen slachtoffers om hun verhaal uit de eerste hand te kunnen optekenen. De vrouwen vertellen - veelal voor het eerst - over hun ervaringen toen ze als kinderen werden overgedragen aan rooms-katholieke scholen en instituten waar nonnen de scepter zwaaiden.

Verhoef en Hermans vinden dat misbruik en geweld door vrouwen op vrouwen en kinderen een onderwerp is dat nog altijd relatief onderbelicht is. ,,Niet alle vrouwen praten met hun omgeving over hun ervaringen, veelal uit schaamte. Misschien vormt 'Stil in mij' een aanzet hiertoe'', aldus Hermans en Verhoef.

Daniëlle Hermans
Eén van de vrouwen die in 'Stil in mij' aan het woord komen, is Mariëlle. Zij vertelt over een non die haar verre van liefdevol behandelde. ,,Ze sloeg me heel vaak, eigenlijk altijd, en ze zei dat niemand mij wilde, dat ik heel slecht was, níéts! Ze schreeuwde heel vaak. Ik was doodsbang van haar. Als ik ook maar iets weigerde, dan kreeg ik geen medicatie. Dan zou ik stikken. Ik had geen keus.''

Danielle Hermans (1963) heeft vijf historische thrillers op haar naam staan. Ze debuteerde in 2008 met 'Het tulpenvirus', dat inmiddels in elf landen is verschenen waaronder de Verenigsde Staten, Australië, Italië en Duitsland. Daarna volgden 'De watermeesters' en 'De man van Manhattan'. In juni 2013 verscheen 'Stille getuigen,' over de Nederlandse CSI waarbij Hermans voor het eerst een kijkje in de keuken van een forensisch instituut geeft.

Esther Verhoef (1968) is een van de succesvolste schrijvers van Nederland. Van haar psychologische thrillers en romansd werden meer dan anderhalf miljoen exemplaren verkocht. Verhoefs werk is in tal van landen verschenen en meermalen bekroond en genomineerd.

Geen opmerkingen: