14 januari 2014

In de gevangenisbibliotheek (nieuws, 2014)

WINNAAR THRILLERPRIJS BLIJKT MOORDENAAR TE ZIJN

Links: Alaric Hunt, rechts zijn boek
Toen de jury van een schrijfwedstrijd voor debuterende misdaadauteurs de eerste prijs toekende aan het boek 'Cuts Through Bone', stak zij de loftrompet over de oorspronkelijkheid van het verhaal. Geen enkel lid van de Private Eye Writers of America-jury leidde echter uit het manuscript af dat er wel eens een goede reden zou kunnen zijn voor 'de geloofwaardige stem' van de schrijver: de winnaar was een veroordeelde moordenaar die een levenslange straf uitzat.

,,Hij is er niet, hij verblijft in een instelling'', vertelde Jade Reed, een nicht van de winnaar, aan een geïnteresseerde uitgever. 

,,Mag hij de instelling snel verlaten?'', vroeg de uitgever.

Na een moment stilte zei Jade Reed: ,,Hij zit er voor onbepaalde tijd.''

De 44-jarige Alaric Hunt zit al ruim de helft van zijn leven achter de tralies. Hij werd verantwoordelijk geacht voor de dood van de 23-jarige studente Joyce Austin in Clemson, South Carolina, in 1988. Hij verblijft in een streng beveiligde gevangenis in Bishopville, zo'n 280 kilometer van de plaats delict. Austin stierf door rookvergiftiging bij een brand die was gesticht door Hunts broer Jason om te maskeren dat de twee een nabijgelegen juwelier aan het beroven waren. De twee werden zes weken later gearresteerd en veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf. 

Alaric Hunt, die in de gevangenisbibliotheek werkt, ontdekte daar schrijvers als Ernest Hemingway. Drie jaar geleden kwam hij op het idee om 'Cuts Through Bone' te schrijven nadat hij in een advertentie een oproep voor de schrijfwedstrijd had gezien. Hij schreef het boek - tussen de gevangenisbedrijven door - in negen maanden tijd. Het boek gaat over de moord op een vrouw. Haar vriend, een oud-militair, wordt ten onrechte verdacht van het misdrijf. Clayton Guthrie, een detective van middelbare leeftijd, zoekt samen met Rachel Vasquez, de tienerdochter van Portoricaanse immigranten, de zaak tot op de bodem uit. 

Het verhaal speelt zich af in New York, een stad waar Hunt nog nooit is geweest. Hij liet weten dat hij zijn kennis over de stad baseerde op afleveringen van de Amerikaanse misdaadserie 'Law and Order'. In tegenstelling tot andere staten heeft South Carolina geen wet die gedetineerden verbiedt te verdienen aan dit soort werk. Hunts uitgever benadrukt dat Hunts boek niet is gebaseerd op zijn persoonlijke omstandigheden. ,,Hij heeft geen autobiografie geschreven, waarmee hij nu geld probeert te verdienen'', aldus de uitgever in de New York Times. Het boek kreeg overigens wisselende recensies.

(Bron: The Telegraph)

Geen opmerkingen: