04 januari 2014

Joël Dicker - De waarheid over de zaak Harry Quebert (2014)

GROSSIER IN UITROEPTEKENS


De tweede roman van de Zwitserse auteur Joël Dicker wordt met veel tromgeroffel gepubliceerd. 'De waarheid over de zaak Harry Quebert' wordt gehypet en geprezen, maar de hoge verwachtingen worden helaas niet waargemaakt.

Marcus Goldman wordt getergd door een writer’s block waardoor zijn tweede roman maar niet van de grond wil komen. Zijn mentor en oude vriend Harry Quebert krijgt op zijn beurt een rolberoerte als in zijn tuin het lichaam van een dertig jaar geleden verdwenen meisje wordt opgegraven. Op het lichaam ligt het manuscript van het boek waarmee Quebert destijds beroemd is geworden. Niet verwonderlijk dat Quebert als hoofdverdachte achter de tralies gezet wordt.

Goldman vertrekt meteen naar het pittoreske Aurora, New Hampshire, om zijn vriend bij te staan. Hij valt al snel in de rol van detective en gaat zelf op onderzoek uit. De meeste hoofdrolspelers in de oude moordzaak wonen nog in de buurt, dus dat is lekker makkelijk.

Met veel souplesse springt Joël Dicker heen en weer in de tijd, maar al vrij snel wordt pijnlijk duidelijk dat Dicker geen begenadigd schrijver is. Het proza is vrij simplistisch, enkele personages worden karikaturaal weggezet en de dialogen zijn voorzien van een uitbundige hoeveelheid uitroeptekens. Het geschetste liefdesdrama is tenenkrommend en zo mierzoet dat het glazuur van je tanden springt.

Wat daarentegen wel werkt is de opzet van het verhaal. Een whodunit met een aantal onverwachte plotwendingen en een geslaagde apotheose. Gelukkig, anders waren we op twee sterren blijven steken.

Joël Dicker - De waarheid over de zaak Harry Quebert. Vertaling: Manik Sarker. Uitgeverij De Bezige Bij, 634 pag.