16 januari 2014

Kanshebbers (nieuws, 2014)

IAN RANKIN GENOMINEERD VOOR EDGAR AWARD

De Schotse thrillerauteur Ian Rankin is met zijn boek 'Standing in Another Man's Grave' genomineerd voor een Edgar Award in de categorie Best Novel. Dat heeft het genootschap Mystery Writers of America vandaag bekendgemaakt. Of hij ook de prijs heeft gewonnen, hoort Rankin pas op 1 mei tijdens een galabanket in het Grand Hyatt Hotel in New York. Rankins boek verscheen onder de titel 'Cold Case' vorig jaar in Nederlandse vertaling.

Er zijn zes genomineerden voor de Edgar Award. Naast Rankin zijn dat Thomas H. Cook met 'Sandrine's Case', Matt Haig ('The Humans'), William Kent Krueger ('Ordinary Grace'), Louise Penny ('How the Light Gets In') en Lori Roy ('Until She Comes Home'). 

Roger Hobbs is met 'Ghostman' genomineerd voor een Edgar Award in de categorie Best First Novel by an American Author. Zijn concurrenten zijn Matthew Guinn, Becky Masterman, Jason Matthews en Kimberly McCreight.

Stephen King maakt met 'Joyland' kans op een Edgar Award voor Best Paperback Original. Hij moet het opnemen tegen Lisa Ballantyne, E.R. Brown, Paul Cleave, Alex Marwood en Marcus Sakey

Eerder was al bekend dat de auteurs Robert Crais en Carolyn Hart worden onderscheiden met de titel Grand Master voor hun enorme bijdrage aan het thrillergenre. Crais, die een kleine twintig boeken op zijn naam heeft staan, begon zijn carrière met het schrijven van scenario's voor tv-series als 'Miami Vice', 'Hill Street Blues', 'L.A. Law' en 'Cagney and Lacey'. Het oeuvre van Carolyn Hart (1936) telt meer dan vijftig boeken. Zij schrijf vooral traditionele detectives, ook wel 'cosy mysteries' genoemd. 

Geen opmerkingen: