09 september 2013

Gesneden peper (nieuws, 2013)

THRILLERAUTEUR HUPSEL IN OKTOBER VOOR DE RECHTER

De Surinaamse thrillerschrijver en radiopresentator Roué Hupsel moet zich in oktober voor de rechter verantwoorden voor het in bezit hebben van cocaïne. Hupsel (1943) werd eind augustus na een hechtenis van tien dagen met een dagvaarding heengezonden. 

De misdaadschrijver werd op zaterdag 17 augustus op de Johan Adolf Pengel luchthaven in Paramaribo aangehouden. Volgens de krant De Ware Tijd werden bij hem 129 bolletjes cocaïne (totaal gewicht ruim 900 gram) aangetroffen in een zak met gesneden peper. Hupsel heeft vanaf zijn aanhouding ontkend iets af te weten van de cocaïne die in zijn bezit was aangetroffen. Hij verklaarde het pakket waarin de peper zat te hebben gekregen van iemand die hij een vriendendienst wilde bewijzen.

Henk Kamperveen, directeur van radio ABC, het station waar de omroeper sinds de jaren zeventig aan verbonden is, is nog steeds onthuts over de aanhouding van zijn werknemer. ,,Zijn aanhouding kwam als een donderslag bij heldere hemel. Ik heb hem gekend als een man die zich gekeerd heeft tegen drugs. Ik begrijp er niets van." 

Kamperveen vraagt zich nog steeds af hoe dit mogelijk is. ,,Hoe naïef kan je zijn om iets van iemand aan te nemen. Hij wil mensen graag helpen en laat dingen over zich heen komen. Dat hoor je niet te doen. Waarom? Een normaal denkend mens doet dat niet. Voor mij een compleet raadsel.'' De directeur kijkt uit naar het verdere verloop van het onderzoek. ,,Hopelijk dat zijn onschuld wordt bewezen." 

Roué James Hupsel debuteerde na zijn pensionering met het boek 'Blinde Muren'. De roman ging over een politierechercheur die van hogerhand de opdracht krijgt een vergevorderd onderzoek te staken en te vergeten. De agent geeft niet op en ziet kans te infiltreren in het Surinaamse drugssyndicaat. Voor 'Blinde Muren' ontving Hupsel de Schaduwprijs als het ‘spannendste Nederlandstalige misdaaddebuut’ van 2004.

(Bron: De Ware Tijd)

Geen opmerkingen: