02 september 2013

Plaat van de maand (41)

De Spanningsblog besteedt met recensies, interviews en nieuws voornamelijk aandacht aan de hedendaagse thriller en de auteurs daarvan: Peter James, Denise Mina, René Appel, Charles den Tex, noem maar op. Het vroege Nederlandse spannende boek is op deze site nog steeds een ondergeschoven kindje. Maar verzamelaar Wim van Eyle biedt uitkomst. Zijn niet geringe collectie van ruim 3300 Nederlandstalige misdaadromans aanschouwend richt Van Eyle sinds mei 2010 eens per maand de schijnwerper op het werk van een - soms vergeten - thrillerschrijver uit vroeger tijden. Vandaag de eenenveertigste aflevering uit de serie Plaat van de maand. Over André Weber.

SCHRIJVER MET EEN MERKWAARDIG ALIAS 

(Door Wim van Eyle)

'Als brigadier Van Buren op den O.Z. Achterburgwal door Mientje wordt binnengeroepen en daar het lijk van een man aantreft, die naar alle waarschijnlijkheid aan een hartverlamming is overleden, kan hij niet vermoeden dat deze gebeurtenis het voorspel van een groot aantal sluw beraamde misdaden is.'

Zo staat het beschreven op de flap van een van de door Bruna uitgegeven boeken geschreven door Werda. Die Werda was André Weber, geboren zo rond 1915, die in 1939 in samenwerking met schrijver Robert Bloemendal zijn eerste spannende boek liet uitgeven en wel in de Masker-serie van uitgever Gottmer & Co. uit Haarlem. 'Rapaille' was de titel. In hetzelfde jaar, maar dan verder zonder Bloemendal volgde 'Op zoek naar het lijk' en in 1940 ''Eén jaar' maximum straf'. 
In het oorlogsjaar 1941 ging Weber gebruik maken van een pseudoniem. Het was het mij niet zo lekker in de oren liggende alias Werda, omdat het doet klinken als een dwingende vraag van een Duitse militair. 

Vier spannende boeken verschenen bij Bruna in de Balken-serie ('Lees een Detectiveroman uit de Balken-Serie en vergeet Uw zorgen!'), nette gebonden boeken met covers waarin de kleur geel veelal prominent aanwezig was. 


Naast zijn werk voor Bruna was hij van 1940 tot en met 1950 regelmatig te vinden met een misdaadverhaal in het mannenblad 'De Lach' .Wat er verder van Weber geworden is, is mij niet bekend. Wel kon ik nog achterhalen dat zijn boeken ook in de Locomotief uit Batavia-Semarang aangeprezen werden. 

Bibliografie: 

Onder de naam André Weber: 
1. 'Rapaille' (samen met Robert Bloemendal) - Gottmer 1939 
2. 'Op zoek naar het lijk' - Gottmer 1939 
3.'"Een jaar" maximum straf' - Gottmer 1940 

Onder het pseudoniem Werda: 
4. 'Chantage con amore' - Bruna 1941 
5. 'De alibi-puzzle' - Bruna 1942 
6. ''n Gepeperd verlof' - Bruna 1943 
7. 'Ratten in de Zwarte Beer' - Bruna 1947 

 (Bron: Wim van Eyle)

1 opmerking:

'Graag Gelezen', mijn boekenblog zei

Wat een mooi overzicht. Graag gelezen, Wim.