30 september 2013

Nodeloos (nieuws, 2013)

ANN CLEEVES HEKELT GROF GEWELD IN SCANDI-THRILLERS

De Britse thrillerschrijfster Ann Cleeves heeft forse kritiek geuit op de ijzingwekkende geweldsscènes en morbide sfeer in vele Scandinavische thrillers en tv-series. Volgens Cleeves proberen haar collega's uit het noorden elkaar de loef af te steken bij het beschrijven van gruwelijkheden die begaan worden tegen met name vrouwelijke personages.

Cleeves, auteur van de reeks rond rechercheur Vera Stanhope, zei in de krant The Observer zich zorgen te maken over deze morbide trend, die is ingezet met de 'Millennium Trilogie' van Stieg Larsson. Ze verwijst naar de openingsscène van de serie 'The Bridge', waarin het verminkte lichaam van een Zweedse politica wordt aangetroffen, de eerste aflevering van  'The Killing', waarin een meisje voor haar leven rent door een donker bos, en de seriemoordenaar die in Jo Nesbø's 'Het Pantserhart' huishoudt. Volgens Cleeves lijkt het alsof de Scandinavische crime niet meer zonder geweld tegen vrouwen kan. 

Natuurlijk komt er altijd geweld voor in misdaadliteratuur, maar volgens Cleeves is dat in de hedendaagse thriller meer 'ingebed'. ,,Met name het nietsontziende geweld tegen vrouwen en kinderen, zoals beschreven in 'The Girl With The Dragon Tattoo' en andere boeken, stuit me tegen de borst. Het was soms echt nodeloos geweld. Ik weet niet zeker of de schrijvers dit doen om te entertainen of dat het echt noodzakelijk is voor de betrokken personages.''

In Larssons 'The Girl With The Dragon Tattoo' wordt een personage anaal verkracht. Als een tiener was Larsson getuige van een verkrachting van een meisje door drie van zijn vrienden. Deze gebeurtenis inspireerde hem naar zijn zeggen om het thema van seksueel geweld tegen vrouwen in zijn boeken op te voeren. 

Cleeves zei dat zij ook was afgehaakt bij het werk van de Noor Jo Nesbø. ,,Ik hou van zijn eerste boeken, die veel minder geweld bevatten. Mijn thrillers zijn ook niet zo gewelddadig, omdat ik schrijf wat ik wil lezen... en ik ben niet geïnteresseerd in akelige en ijzingwekkende boeken. Elke geweldpleging in een misdaadroman moet iets van een element van compassie in zich hebben.''
 
Het werk van Ann Cleeves (1954) verschijnt in twintig talen. Ze is een bestsellerauteur in onder andere Duitsland en... Scandinavië.

(Bron: The Observer)

Geen opmerkingen: