01 september 2013

C.J. Sansom - Mist over Londen (2013)

GESCHIEDVERVALSING VAN HOGE KWALITEIT

(Door Arno Ruitenbeek)

Vaderland van Robert Harris is al 21 jaar oud, realiseer ik me als ik deze recensie schrijf. Twee decennia verschil, maar de overeenkomsten zijn groot. Beide thrillers zijn van zeer hoge kwaliteit, goed gedocumenteerd en met oog voor detail geschreven. Aan karakters, dialogen en plot is niets af te dingen.

Zowel in 1992 als in 2013 heeft Hitler wél gewonnen, leeft hij nog steeds (bij Harris wordt hij in 1964 75, Sansom zet hem in 1952 neer als een doodzieke dictator) en dreigt het onmogelijke Duizendjarige Rijk mogelijk te worden. Duisternis is over Europa gevallen, angst regeert.

Om het ene boven het andere boek te verkiezen, is ondoenlijk. Vaderland is een policier die zich afspeelt in het door Speer geconcipieerde Berlijn. Rechercheur Xavier March moet een moord oplossen en stuit op corruptie. Lekker overzichtelijk.

Mist over Londen is een spionageroman, waarin nazi-vazalstaat Engeland het decor vormt voor een ideologische en politieke strijd. David Fitzgerald moet voor zijn omgeving verbergen dat hij Joods is en werkt voor het verzet. Met enkele andere amateurspionnen moet hij een in een psychiatrische inrichting opgenomen vriend helpen vluchten. Deze ‘patiënt’ weet, in tegenstelling tot de Britten en Duitsers, hoe je een atoombom maakt.

Omdat Sansoms werk gelaagd is, zijn er in feite ook meerdere ontknopingen. Daar komen een hoop namen aan te pas. Het is niet per se nodig, maar wel handig om te weten wie Churchill was, Mosley of Attlee. Complex dus, maar intrigerend.

Voorstel: lees ze allebei en prijs jezelf gelukkig dat WO II in 1945 ophield. Of?

C.J.Sansom - Mist over Londen. Uitgeverij De Fontein, 608 pag., 24,95 euro.

1 opmerking:

'Graag Gelezen', mijn boekenblog zei

Mooie recensie, Arno. Deze staat op mijn verlanglijst !