23 september 2013

Gesignaleerd 244 (nieuws, 2013)

vers van het mes!

DONNA TARTT - HET PUTTERTJE


Bij uitgeverij De Bezige Bij verschijnt vandaag 'Het puttertje', na 'De verborgen geschiedenis' en 'De kleine vriend' de derde roman van de Amerikaanse schrijfster Donna Tartt. Het is een wereldprimeur voor De Bezige Bij, want in andere talen komt het boek later op de markt.

De cover laat een deel zien van 'Het puttertje', het schilderij van de Nederlandse schilder Carel Fabritius. Deze kunstschilder was een leerling van Rembrandt.

Over 'Het puttertje': Theo Decker, een jongen uit New York, overleeft op wonderbaarlijke wijze een aanslag waarbij zijn moeder om het leven komt. Eenzaam maar vastberaden om niet als wees te worden geregistreerd, zoekt Theo zijn toevlucht tot de huizen van vrienden en de straten van de stad.

Hij raakt in de ban van een object dat hem aan zijn moeder doet denken: een klein mysterieus schilderij, dat Theo uiteindelijk in de onderwereld van de kunst doet belanden.

Donna Tartt is geboren in Greenwood, Mississippi. Ze studeerde klassieke talen en filosofie aan Bennington College in Vermont. In 1992 debuteerde ze met 'De verborgen geschiedenis', dat een bestseller werd. Wereldwijd zijn er meer dan vijf miljoen exemplaren van verkocht. In 2002 verscheen 'De kleine vriend'.

Donna Tartt - Het puttertje. Vertaling: Sjaak de Jong, Paul van der Lecq, Arjaan van Nimwegen. Uitgeverij De Bezige Bij, 800 pag., € 24,90. ISBN 978 90 234 8503 2.

Geen opmerkingen: