15 september 2013

Koploper (nieuws, 2013)

ZESDE NOMINATIE PUBLIEKSPRIJS VOOR VAN DER VLUGT

Ook een NS-koploper
Schrijfster Simone van der Vlugt is voor de zesde keer genomineerd voor de NS Publieksprijs. Haar thriller 'Aan niemand vertellen' is een van de zes boeken waarop het publiek tot 14 oktober kan stemmen via www.nspublieksprijs.nl. Haar concurrenten zijn Jan Brokken met 'De vergelding. Een dorp in tijden van oorlog', Kris Verburgh ('De voedselzandloper'), Tommy Wieringa ('Dit zijn de namen'), Michel van Egmond ('Gijp') en Geert Mak ('Reizen zonder John. Op zoek naar Amerika'). De genomineerde auteurs gaven vanmiddag op het NS Hoofdkantoor in Utrecht gezamenlijk het startsein voor de stemperiode. Op 15 oktober wordt in De Wereld Draait Door bekendgemaakt welk boek de meeste stemmen heeft behaald en zich Boek van het Jaar 2013 mag noemen.

De zes oorspronkelijk Nederlandstalige boeken behoren tot de bestverkochte titels van het afgelopen jaar (mei 2012 - mei 2013). Het Nederlandse publiek kan stemmen op één van deze zes genomineerden of op een Nederlandstalig boek naar keuze. Daarnaast stemt een Kernjury, bestaande uit 275 jaarlijks wisselende leden. Deze Kernjury werd vandaag in aanwezigheid van de auteurs geïnstalleerd. De stemmen van de Kernjury en die van het algemene publiek bepalen samen welk boek de NS Publieksprijs 2013 wint.

De NS Publieksprijs is dé boekenpublieksprijs van Nederland. Vorig jaar brachten ruim 70.000 mensen hun stem uit. De prijs bestaat, naast de eretitel Boek van het Jaar 2013, uit een sculptuur van Jeroen Henneman, een geldbedrag van € 7.500,- en een NS Altijd Vrij abonnement 1e klas.

'Tonio' van A.F. Th. van der Heijden won de NS Publieksprijs 2012. Onder de genomineerden van dit jaar zitten twee eerdere winnaars: Geert Mak (2000 en 2004) en Simone van der Vlugt (2010). Tommy Wieringa is eenmaal eerder genomineerd voor de Publieksprijs, Van der Vlugt is met haar zes nominaties koploper.

(Bron: CPNB)

Geen opmerkingen: