17 september 2013

Gesignaleerd 242 (nieuws, 2013)

vers van het mes!

BAVO DHOOGE - SCHADUW VAN DE KONING

Bij uitgeverij Borgerhoff & Lamberigts verschijnt morgen de nieuwe roman van de Vlaamse auteur Bavo Dhooge, 'Schaduw van de koning', een historische thriller over de Belgische koning Leopold III.

Dertig jaar geleden, om precies te zijn op 25 september 1983, overleed Leopold III na een turbulent leven. In deze thriller schetst Dhooge wat aan de Koningskwestie en de uiteindelijke afzetting van de monarch voorafging.

Het is 1940, België is bezet. De jonge koning Leopold III weigert naar Engeland te vluchten. Hij gaat in ballingschap in het kasteel van Laken, maar staat onder bewaking van de Duitse kolonel Werner Kiewitz.

Zo begint een opmerkelijke relatie tussen twee mannen die elkaar beter leren kennen. Als een schaduw volgt de kolonel de koninklijke krijgsgevangene op diens doelloze tocht door een land dat niet meer het zijne is. De bewaker bespioneert de koning uit angst voor ontsnappingspogingen en verborgen boodschappen gericht aan het verzet.

Hij maakt van dichtbij ook het amoureuze leven mee van een vorst die zichzelf steeds meer verliest én van de bloedmooie prinses Lilian, die eveneens een rol voor zichzelf opeist.

Gaandeweg ontpopt de bewaker zich tot beschermengel, die stinkende potjes bedekt moet houden en het geïdealiseerde beeld van de koning der Belgen uit elkaar ziet vallen. Wil de kolonel zijn vriendschap met de koning in stand houden of is hij louter opportunistisch? Maar dan keren de rollen om...

Bavo Dhooge (1973) schreef meer dan 70 ‘S‐boeken’ waardoor hij de titel ‘S‐Express’ kreeg. Zijn werk werd meermaals bekroond, onder andere met de Schaduwprijs en De Diamanten Kogel. Als enige Nederlandstalige auteur kreeg hij drie jaar op rij vijf sterren van de scherprechters in de VN Detective & Thrillergids. 'Schaduw van de Koning' is zijn voorlopige magnum opus.

Bavo Dhooge - Schaduw van de koning. Uitgeverij Borgerhoff & Lamberigts, 576 pag., € 24,95. ISBN: 978 908 931 373 7

De trailer van 'Schaduw van de koning':

Geen opmerkingen: