THRILLER ÉN ZEDENSCHETS VAN AMERIKAANS ACHTERLAND
Met advertenties, lezersacties, affiches, een abricampagne en natuurlijk een auteursbezoek en optredens brengt uitgeverij De Bezige Bij in januari 2014 de roman 'De waarheid over de zaak Harry Quebert' van de Zwitser Joël Dicker flink onder de aandacht. In Frankrijk werden van Dickers boek in korte tijd meer dan 750.000 exemplaren verkocht. De recensent van Le Figaro Littéraire trompetterde: 'Dit is een misdaadroman, maar het is ook een psychologische roman met adembenemende wendingen en een trefzekere, rake zedenschets van het Amerikaanse achterland.'
De Bezige Bij gaat er vanuit dat de roman van de jonge Zwitser 'een ongekend internationaal fenomeen' zal worden. De uitgever meldt in een folder: 'Deze spannende literaire roman zit vol humoristische scènes en subtiele beschouwingen over de Verenigde Staten, over de keerzijde van de moderne samenleving, over rechtvaardigheid en de rol van literatuur en media.'
Het boek speelt zich af in New York, in het voorjaar van 2008. Terwijl de deadline van zijn uitgever nadert, lijdt de jonge auteur Marcus Goldman aan een meedogenloos writer's block. Wanneer in de tuin van zijn mentor, sterauteur Harry Quebert, het lichaam van Nola Kellergan wordt gevonden, begint Marcus' wereld opeens te wankelen. Op Nola's lichaam ligt het manuscript van de roman die Quebert ooit zijn succes heeft bezorgd. Harry Quebert is onmiddellijk hoofdverdachte en zijn beroemde roman komt in opspraak.
Overtuigd van de onschuld van zijn grote voorbeeld vertrekt Marcus naar Harry's huis in New Hampshire om op zoek te gaan naar de werkelijke toedracht rond de dood van Nola. De waarheid blijkt veel gecompliceerder te zijn dan iedereen denkt.
Joël Dicker (Genève, 1985) studeerde rechten in Genève. Voor zijn debuutroman 'Les derniers jours de nos pères' ontving hij in 2010 de Prix des Ecrivains Genevois. 'De waarheid over de zaak Harry Quebert' is zijn tweede roman, waarmee hij werd genomineerd voor de Prix Goncourt en winnaar was van de Grand Prix du Roman de l’Académie Française en de Prix Goncourt des Lycéens. In juni van dit jaar was Dicker met dit boek ook de eerste winnaar van de Prix Tulipe, een nieuwe Frans-Nederlandse prijs voor 'de beste Franse roman van het jaar'. De jury van deze prijs roemde onder meer 'de flinke dosis suspense' in het boek.
1 opmerking:
Heb het boek dit voorjaar op vakantie ademloos gelezen, het is inderdaad een geweldig goed boek! Spanning en vaart, verrassing op verrassing. Jezelf betrappen op meegaan in de vooroordelen van een ander die je zelf veroordeelt. Kan niet anders dan een heel grote hit in Nederland worden. Dat moét zelfs! Omdat ik het je brom.
En nee, ik heb geen aandelen.
Een reactie posten