09 september 2013

Evenveel aandacht (nieuws, 2013)

MAIGRET TERUG IN BRITSE WINKELS

Jules Maigret, commissaris bij de Policie Judiciaire in Parijs, moet weer de harten van de Britse lezer zien te winnen, nu uitgeverij Penguin besloten heeft alle 75 boeken die Georges Simenon over de Franse speurder heeft geschreven, opnieuw uit te brengen. 

Op 7 november ligt de eerste Maigret-paperback in de winkel. Het gaat om 'Pietr the Latvian' ('Pietr-le-Letton'), die de Belgische schrijver in 1931 in Delfzijl heeft geschreven, toen hij daar met zijn boot in de haven lag. In de Groningse plaats staat overigens een standbeeld van Maigret. Het werd door de schrijver zelf in 1966 onthuld.

Na 'Pietr the Latvian' volgt elke maand een 'nieuwe' Maigret-titel. Penguin heeft ook plannen om een selectie van Simenons literaire werken opnieuw uit te brengen. ,,Hij heeft bij elkaar zo'n 400 korte en lange verhalen geschreven, dus er is genoeg om uit te kiezen'', aldus redacteur Josephine Greywoode in The Bookseller. Uitgeverij Penguin was benaderd door Peters, Fraser & Dunlop, die sinds Simenons dood in 1989 zijn nalatenschap beheert. Penguin gaat een jaar lang promotiecampagne voeren om de serie onder de aandacht te brengen. 

Simenon heeft wereldwijd tachtig miljoen boeken verkocht. ,,We zien hem als een van de grote auteurs van de twintigste eeuw'', aldus Greywoode. ,,Elk boek uit de serie verdient evenveel aandacht. Als we ze alle 75 tegelijk zouden uitbrengen, zouden we boekhandelaren dwingen een keuze te maken.'' 

Geen opmerkingen: