07 september 2013

Gesignaleerd 240 (nieuws, 2013)

vers van het mes!

DE WAAL & BAANTJER - EEN TIP VAN DE SLUIER

Bij uitgeverij Lebowski is verschenen 'Een tip van de sluier' van De Waal & Baantjer, inmiddels het negende deel uit deze serie onvervalste Amsterdamse politieromans.

Als rechercheur Peter van Opperdoes op een stormachtige avond langs zijn stamcafé loopt, wordt hij gewaarschuwd dat er een onbekende man naar hem op zoek is. Het blijkt Bob Pals te zijn, een vastgoedhandelaar die met de dood wordt bedreigd.

Van Opperdoes en zijn jongere collega Jacob onderzoeken de zaak en komen een louche wapenhandelaar en twee criminele huurlingen op het spoor. Maar de situatie wordt pas echt zorgelijk als Pals' dochter Kim in elkaar wordt geslagen. Pals blijkt de twee rechercheurs niet alles verteld te hebben en onderhoudt zelf nauwe banden met de onderwereld. Van Opperdoes en Jacob raken verwikkeld in een race tegen de klok om achter 'de dodelijke waarheid' te komen.

Schrijvers Simon de Waal (1961) en Appie Baantjer (1923) waren ook collega-rechercheurs met het centrum van Amsterdam als werkgebied. Nadat Appie Baantjer in 2008 was gestopt met zijn reeks boeken over rechercheur De Cock, besloten de twee als Baantjer & De Waal politieromans te gaan schrijven. Lang heeft hun feitelijke samenwerking niet kunnen duren, want Baantjer overleed op 29 augustus 2010 op 86-jarige leeftijd. Volgens de uitgever is 'op uitdrukkelijk verzoek' van Baantjer besloten de reeks voort te zetten, maar dan onder de naam De Waal & Baantjer.

De twee auteurs hebben in de loop der jaren plannen gemaakt voor meer dan een dozijn boeken. Baantjers deel aan royalty's wordt overigens geschonken aan een door hem zelf gekozen goede doel, via het Prins Bernhard Cultuurfonds. Nog een saillant detail: de fraaie omslagfoto is van de hand van Simon de Waal.

De Waal & Baantjer - Een tip van de sluier. Uitgeverij Lebowski, 172 pag., € 9,95. ISBN 978 90 488 187 09.