16 september 2013

Een gebaar (nieuws, 2013)

JAMES PATTERSON HELPT BOEKHANDELAAR

De Amerikaanse thrillerauteur James Patterson heeft wereldwijd inmiddels meer dan 280 miljoen boeken verkocht. En hij heeft tevens het Guinnes Book of World Records gehaald als de auteur met de meeste nummer 1-noteringen op de bestsellerlijst van de New York Times: 57 in totaal.

Hoewel Patterson over de boekenverkoop dus bepaald niet hoeft te klagen, maakt deze man in bonus zich wel zorgen over de plaatsen waar zijn thrillers over de toonbank gaan: de onafhankelijke boekwinkel. Om in deze barre tijden van webshops en e-readers de detaillisten in kwestie te helpen, schenkt Patterson één miljoen dollar aan zaken die uit baksteen en mortel zijn opgebouwd.

In het tv-programma 'CBS This Morning' lichtte Patterson zijn goedertierenheid toe. ,,We zijn beland in een periode waarin lezers massaal overstappen op een e-book. Dat is fijn en goed en fantastisch en geweldig. Maar we doen het niet op een georganiseerde, verstandige en beschaafde wijze. Wat er nu gebeurt, is dat veel boekwinkels hun deuren sluiten en dat bibliotheken verdwijnen of niet meer financieel worden ondersteund. Schoolbibliotheken krijgen ook geen geld meer. Dit is geen goede ontwikkeling.''

De schrijver zei dat zijn gebaar een begin moet zijn. ,,Het gaat helpen'', aldus Patterson. De boekhandels die door Patterson ondersteund worden moeten wel levensvatbaar zijn en in ieder geval een afdeling met kinderboeken hebben.

(Bron: CBS)

Geen opmerkingen: