20 december 2011

Wordt verwacht 273 (nieuws, 2011)

ROSS OVER DE LIBISCHE CONNECTIES VAN MABEL

Thrillerschrijver Tomas Ross is 'a pain in the ass' van de koninklijke familie. Naar verluidt heeft prins Willem-Alexander schuimbekkend van woede gekeken naar de door Ross geschreven tv-serie 'Bernhard, Schavuit van Oranje', over de strapatsen van de opa van de troonopvolger. Eerder al kreeg hij prins Bernhard zo ver dat hij een boze open brief schreef over de thrillerreeks 'Voor koningin en vaderland'.

In januari vertoont de VPRO de serie 'Beatrix, Oranje onder vuur', op basis van een script van de Haagse auteur. En alsof dat nog niet genoeg is, richt Ross in het voorjaar zijn pijlen op Beatrix' schoondochter prinses Mabel. In maart 2012 verschijnt namelijk bij uitgeverij Cargo zijn nieuwste thriller 'Onze vrouw in Tripoli'.

Ross gebruikt een vaststaand gegeven als kapstok voor zijn nieuwe thriller. Op 27 februari 2011 stijgt een Lynx-helikopter op van het fregat Hr. Ms. Tromp om een Nederlandse ingenieur op te pikken van het strand bij Sirte, in de directe omgeving van de villa van Khadaffi's zoon Mohammed. De actie mislukt.

In zijn fictie keert Ross nog iets verder terug. Het is december 2010. Terwijl de Libische leider Khadaffi zich nog de onbetwiste leider van zijn land waant, wacht de bewoonster van een chic appartement in Londen in spanning op een koerier uit Tripoli. Ze is lid van The Young Global Leaders, een internationale groep topmanagers die door de multimiljardair George Soros wordt gefinancierd. De vrouw is niemand anders dan prinses Mabel.

De volgende dag vliegt Mabel naar Brussel, waar zij door een diplomaat, de vijftigjarige Robbie Renardel de la Valette, naar het NAVO-hoofdkwartier wordt gebracht. Twee dagen later verbrandt hij levend in zijn auto na een fatale slippartij.

Twee weken na de begrafenis van De la Valette wordt diens vriend en oud-diplomaat Willem Schadée in zijn huis in Frankrijk dringend verzocht terug te keren naar Libië. Het land dat Schadée vervloekt nadat zijn vrouw er is gestorven.

Tomas Ross (1944, pseudoniem van Willem Hogendoorn) heeft talrijke thrillers op zijn naam staan. Voor drie ervan ontving hij de Gouden Strop.

Andere nieuwe titels:

Hjorth Rosenfeldt - 'De discipel' (april 2012). Tweede deel van de Bergmankronieken. Vijftien jaar nadat seriemoordenaar Edward Hinde door toedoen van psycholoog Sebastian Bergman in de cel belandde, worden in de omgeving van Stockholm de lichamen van enkele vrouwen gevonden. Ze zijn vermoord op een wijze die tot in detail overeenkomt met de modus operandi van Hinde. Maar die zit nog steeds in de gevangenis.
Clara Sánchez - 'Wat jouw naam verbergt' (april 2012). Sandra is 30 en zwanger van een man van wie ze niet houdt. Ze zegt haar baan op, trekt zich terug in een dorpje aan de Spaanse kust en leert daar het Noorse echtpaar Fredrik en Karin kennen. Ze bieden Sandra kost en inwoning aan in ruil voor de zorg voor Karin, die slecht ter been is. De komst van de mysterieuze Julián verstoort hun idyllische samenleven. Schrijfster is columniste van El País.
Eriksson & Sundquist - 'Het kraaienmeisje' (februari 2012). Thrillerdebuut van het Zweedse duo Jerker Eriksson en Håkan Axlander-Sundquist. In het struikgewas vlak bij een metrostation in Oslo wordt het lichaam van een jongen gevonden. Hij is volledig uitgedroogd en lijkt wel gemummificeerd. Hoofdinspecteur Jeanette Kihlberg wordt op de zaak gezet, maar tast in het duister - zeker als er nog meer lichamen gevonden worden. Een lijk is van een jongen die onder behandeling was van psychotherapeut Sofia Zetterlund. Kihlberg en Zetterlund storten zich beiden op de zaak.
James Patterson & Mark Sullivan - 'Private games' (maart 2012). Juli 2012. De Olympische Spelen in Londen beginnen. Detectivebureau Private is ingehuurd om de veiligheid van de atleten te waarborgen. Dan wordt voor de openingsceremonie een hooggeplaatst lid van het Olympisch Comité vermoord. Crimineel meesterbrein Cronus eist de verantwoordelijkheid op.
Julia Crouch - 'Verbroken belofte' (mei 2012). Lara, Marcus en hun drie kinderen verheugen zich op een zomervakantie op Trout Island, ten noorden van New York. Op een feest ontmoeten ze toevallig een oude vriend van Marcus, de acteur Stephen. Lara voelt zich direct weer aangetrokken tot de man met wie ze ooit een affaire had. Ze weet dat ze een gevaarlijk spel speelt.
Jason Goodwin - 'Het boze oog' (april 2012). Istanbul. Sultan Mahmut II is overleden en zijn 16-jarige neef betreedt de troon. De harem van de oude sultan maakt met tegenzin plaats voor de vrouwen van de nieuwe machthebber. Dan vinden in de nieuwe harem onverklaarbare gebeurtenissen plaats met dodelijke gevolgen.

Geen opmerkingen: