24 december 2011

Wordt verwacht 275 (nieuws, 2011)

DE IJSBAAN ALS BROEDPLAATS

'Leest als een thriller, beklijft als literatuur', meldt uitgeverij Meulenhoff over 'De ijsbaan' van Roberto Bolaño. Daar moet De Spanningsblog dan natuurlijk melding van maken. Het boek van de Chileen verschijnt in maart 2012.

Nuria Marti is een schitterende vrouw en vooral een beroemde schaatsster. Als ze plotseling uit het nationale team wordt ontslagen, besluit een omhooggevallen ambtenaar, die idolaat van haar is, een geheime ijsbaan te bouwen, waarop zij kan blijven schaatsen. Maar Nuria is niet alleen gericht op haar training, ze heeft verschillende affaires, lokt jaloezie uit en de ijsbaan wordt een broedplaats voor misdaden en vreemde ontmoetingen. Als er een moord wordt gepleegd, is de spanning compleet.

Drie mannelijke vertellers reconstrueren de gebeurtenissen in korte hoofdstukken. De uitgever benadrukt dat hier niet gaat om een doodordinaire thriller, maar dat er sprake is van echte literatuur. De ijsbaan gaat over politieke corruptie, seks, immigratie en gefrustreerde dromen en verlangens.

Roberto Bolaño (1953-2003) geldt als een van de grootste schrijvers van de hedendaagse Latijns-Amerikaanse literatuur. Zijn roman 'De wilde detectives' werd bekroond met de Premio Rómulo Gallegos, die eerder werd gewonnen door o.a. Mario Vargas Llosa en Gabriel García Márquez. Zijn postuum gepubliceerde 2666 werd een internationale bestseller.

Geen opmerkingen: