11 december 2011

Brave huissok (nieuws, 2011)

STROP-WINNAAR KRAAKT NIEUWE 'HOLMES'

De erven van Arthur Conan Doyle hebben de Britse kinderboekenschrijver Anthony Horowitz verzocht een nieuw avontuur rond meesterspeurder Sherlock Holmes te schrijven. Sinds kort ligt het boek, 'Het Huis van Zijde', in de winkel. Schrijfster Johanna Spaey, die de Gouden Strop 2005 won met het fraaie 'Dood van een soldaat', is niet kapot van het boek. Ze noemt de detective in een recensie voor Knack 'erg gedateerd'.

In Het huis van Zijde wordt het verhaal verteld door Holmes' trouwe kompaan dr. Watson. Een ogenschijnlijk eenvoudige kunstdiefstal voert het duo langs voorname landhuizen tot diep in de sloppen van laat-negentiende-eeuws Londen.

Volgens Spaey rijden de recente Holmes-films het boek van Horowitz in de wielen. ,,Terwijl Watson in de BBC-versie een getormenteerde Afghanistanveteraan is, begint hij Het Huis van Zijde als de stoffige verteller die Holmes overal achternasjokt. (...) Nu lijkt die brave huissok van een Watson wel erg gedateerd.''

Halverwege schakelt hij een versnelling hoger en wordt het toch nog donker en intrigerend, aldus Spaey. Horowitz kiest 'resoluut' voor plot, plot, plot. ,,Kortom, Horowitz doet zijn best, maar overtuigen dat er nood is aan een Sherlock Holmes 2.0? Nee, dat lukt niet.''

(Bron: Knack)

1 opmerking:

Remko Meddeler zei

We hebben al een prima Sherlock Holmes 2.0 op televisie. Horowitz' nieuwe Holmes-verhaal is niet meer of minder dan een geweldige ode aan versie 1.0.