07 december 2011

Jens Lapidus - Val dood (2011)

Een WTO als laatste kunstje


(Door Maarten Moll)

Val dood is het derde, en dus laatste deel van De Stockholm trilogie. Geschreven door de Zweedse strafrechtadvocaat Jens Lapidus. In zijn misdaadromans staat nu eens niet alleen een politieman centraal, maar zijn de personen aan de andere, foute kant van de wet, de hoofdrolspelers. Personen die in de harde onderwereld van Stockholm proberen te overleven, en die de zucht naar geld en macht niet kunnen weerstaan.

En ook de taal speelt in zijn boeken een hoofdrol. Lapidus bedient zich van straattaal, van het jargon van de misdadigers. Snelle dialogen stuwen het verhaal voort.

In Val dood'komen personages uit de eerste twee delen, Snel geld (2009), en Bloedlink (2010) terug. En net als in die eerste twee delen, laat Lapidus de lezer drie personages volgen.

We volgen Nathalie, de dochter van de Servische maffiabaas Radovan Kranjic, die de rol van haar vader wil overnemen, en in een machtsstrijd verwikkeld raakt. We volgen ook politieman Martin Hagström. Hij moet in contact komen met JW, een student van eenvoudige komaf, die, om status te verwerven, in cocaïne ging handelen. Hij belandde in 'Snel geld' in de gevangenis, en staat nu op het punt vrij te komen. Vanuit de gevangenis houdt hij zich bezig met witwaspraktijken, onder anderen voor Kranjic. JW wordt in de gevangenis bespeeld door undercoveragent Martin Hagström, die op die manier wil infiltreren in de Stockholmse onderwereld.

En daar is Jorge, de jonge Chileense dealer uit de eerste twee boeken die wraak zweert op Kranjic, die hem heeft verraden. Hij runt met zijn maatje Mahmud, die we weer kennen uit 'Bloedlink', een koffiehuis, maar wil nog één kunstje wil fikken om daarna in rust van het leven te gaan genieten: een WTO. Een waardetransport overval.

Door de drie verhaallijnen, die uiteraard door elkaar heen gaan lopen, krijgt het boek een enorme vaart, en spanning. Lapidus doet dat in vrij korte hoofdstukken, waardoor hij niet verzwakt.

Val dood' is een heel goed slot van een geweldige trilogie.

Jens Lapidus - Val dood. Vertaling: Jasper Popma. Uitgeverij A.W. Bruna, 431 pag.

(Bron: Het Parool)

Geen opmerkingen: