06 december 2011

John Lawton - Black out (2011)

Wespennest van corruptie en spionage(Door Guido Huisintveld)

Om John Lawton met John le Carré of Philip Kerr te vergelijken is logisch, maar ook te gemakkelijk, want Lawton heeft wel degelijk een eigen stem. Een eigen geluid dat weer hoorbaar is dankzij de heruitgaven die uitgeverij Karakter op de markt brengt. Black out stamt uit 1995 en is de eerste Inspecteur Troy-thriller.

Het is 1944 en Troy is nog geen inspecteur maar brigadier bij Scotland Yard. Terwijl de nachten pikdonker zijn en de Duitse bommenwerpers af en toe iets laten vallen, blijft Troy zijn takenpakket uitvoeren. Een gevonden arm leidt naar een verkoold lichaam, dat weer deel uitmaakt van een omvangrijke zaak van verdwenen buitenlanders.

Troy komt in een wespennest van corruptie en spionage, maar laat zich niet uit het veld slaan, ook al komt zijn eigen leven in gevaar.

Black out is een imponerende historische thriller, met een licht romantisch randje dankzij twee tot de verbeelding sprekende dames die John Lawton opvoert. De auteur combineert op vakkundige wijze politiek, geschiedenis, spanning en humor tot een boeiend geheel. Het smaakt naar meer en dat gaan we meemaken ook, gezien de aangekondigde heruitgaven.

John Lawton - Black out. Vertaling: Joost de Wit. Uitgeverij Karakter, 416 pag.

Geen opmerkingen: