30 december 2011

Naar de Hooglanden (nieuws, 2011)

NU EINDELIJK OOK THRILLERFESTIVAL IN SCHOTLAND

De Schotse misdaadliteratuur behoort tot de beste ter wereld. Het is het meest populaire genre onder boekkopers en -leners in Schotland. De thrillers leiden tot tal van verfilmingen. En toch is er geen enkel van de meer dan veertig literaire festivals in dit deel van het Verenigd Koninkrijk dat de thriller eert en viert.

Maar daar komt verandering. Van 14 tot en met 16 september vindt de eerste editie plaats van 'Bloody Scotland', een volgens de organisatoren 'innovatief' thrillerfestijn, dat zijn licht laat schijnen op misdaadromans van Schotse bodem en de positie die ze in internationale context innemen. Op de website van Bloody Scotland worden binnenkort de namen bekendgemaakt van auteurs die het festival zullen aandoen.

Het festival vindt niet plaats in het Glasgow van Denise Mina en zal ook niet zijn tenten opslaan in het Edinburgh van Ian Rankin. Nee, de plaats delict is Stirling, een stad met ruim 41.000 inwoners gelegen aan de rivier de Forth, ook wel de 'Poort naar de Hooglanden' genoemd. Voor de Schotse thrillerauteurs komt het evenement niets te vroeg. ,,Het werd verdorie ook wel tijd'', twitterde Rankin.

Geen opmerkingen: