30 december 2011

Nele Neuhaus - Sneeuwwitje moet sterven (2011)

Onheil in Altenhain(Door Peter Kuijt)

'400.000 verkocht in Duitsland', meldt een lastig los te weken sticker van Sneeuwwitje moet sterven, de vierde thriller van de Duitse Nele Neuhaus, waarin commissaris Oliver van Bodenstein en zijn assistente Pia Kirchhoff een enge dorpsgeschiedenis moeten zien te ontrafelen. Op haar eigen website schrijft Neuhaus (1967) dat ze tegen het eind van 2011 twee miljoen thrillers heeft afgezet, een getal dat ze nog maar moeilijk kan bevatten.

En dat terwijl ze acht jaar geleden nog haar boeken in eigen beheer uitgaf in een oplage van 500 exemplaren. Ze had een voorraadje in haar garage opgeslagen en bood de boeken persoonlijk aan de boekhandelaar aan. Naast het schrijven werkte ze in de vleesfabriek van haar man. De chauffeurs van de fabriek brachten ook haar boeken naar de winkels.

Uitgeverij Q heeft er goed aan gedaan Neuhaus in te lijven. Als Sneeuwwitje moet sterven maatgevend is voor het oeuvre van Neuhaus, dan gaan we nog veel plezier aan de Duitse auteur beleven.

Op een verlaten vliegveld van de Amerikaanse luchtmacht in de buurt van Frankfurt vinden bouwvakkers een menselijk skelet. Niet veel later wordt bij het station van Sulzbach-Noord een vrouw van een voetgangersbrug geduwd. Er blijkt een verband te zijn tussen deze twee zaken en dat voert het koppel Von Bodenstein-Kirchhoff naar het plaatsje Altenhain, een dorp 'hurkend in een dal', dat net de terugkomst van Tobias Sartorius aan het verwerken is. Sartorius werd op 16 september 1997 gearresteerd en vervolgens schuldig bevonden aan de verdwijning van twee meisjes, een van hen droeg de bijnaam Sneeuwwitje. Sartorius werd veroordeeld tot een celstraf van tien jaar en keert na vrijlating naar zijn dorp terug.

Sartorius heeft nog geen stap in het ouderlijk huis gezet of er verdwijnt opnieuw een meisje. De dorpsbewoners weten het zeker: hier heeft Sartorius de hand in gehad en hij krijgt het dan ook zwaar te verduren. Neuhaus verzekert nog in haar nawoord dat alle karakters aan haar eigen brein zijn ontsproten, maar zet het dorp Altenhain in de deelstaat Hessen wel op de kaart als een naargeestige, bekrompen gemeenschap.

Neuhaus weet de vele personages geraffineerd een eigen gezicht te geven. Zo is daar natuurlijk Tobias Sartorius, jeugdvriendin Nadja (one of the boys) die nu een bekende actrice is geworden, Sartorius senior die zich uitgeblust de pesterijen van zijn dorpsgenoten laat welgevallen, de autist Thies die communiceert via tekeningen en schilderijen en natuurlijk Von Bodenstein en Kirchhoff, die beiden kampen met huwelijkse dan wel andere huiselijke perikelen.

Het verhaal is tamelijk complex en eist van de lezer de volle aandacht. Maar die wordt dan ook getrakteerd op vele verrassende wendingen, die van Sneeuwwitje moet sterven een uitermate bevredigende leesexercitie maken.

Nele Neuhaus - Sneeuwwitje moet sterven. Vertaling: Sander Hoving. Uitgeverij Q, 448 pag.

Geen opmerkingen: