07 februari 2011

Wordt verwacht 227 (nieuws, 2011)

OUD-KAMERLID SCHRIJFT POLITIEKE THRILLER

Oud-Kamerlid Boris Dittrich beweegt zich vanaf april 2011 in het thrillergenre wanneer zijn politieke misdaadroman 'Moord en brand' verschijnt. Volgens uitgeverij Nieuw Amsterdam belooft Dittrich met zijn boek 'een bijzondere inkijk in wat er zich achter de schermen in Den Haag afspeelt.

Nederland schudt op zijn grondvesten wanneer een vooraanstaand politicus wordt vermoord. Het onderzoek van politie en justitie loopt dood. Hoofdpersoon Redouan Fouali, werkzaam bij de AIVD, wordt ingeschakeld om de dader in de val te lokken. Tegen de achtergrond van falende overheidsdiensten, een kabinetscrisis, de koninklijke familie en hijgerige media, sluit het net zich langzaam rond de dader. Zal het Fouali lukken de moordenaar te ontmaskeren voordat deze opnieuw toeslaat?

Boris Ottokar Dittrich (1955) werkt sinds 2007 in New York als advocacy director seksuele minderheden voor Human Rights Watch. Hij is jurist, werd advocaat in Amsterdam, rechter in Alkmaar en was ruim twaalf jaar Tweede Kamerlid voor D66. Op zijn website vermeldt hij wat zijn favoriete boeken zijn. Veel literatuur (o.a. 'Max Havelaar' van Multatuli), maar hij heeft ook de nodige thrillers verslonden. De formule van Nicci French vindt hij sleets geworden, evenals de legal thrillers van John Grisham. 'De Da Vinci Code' van Dan Brown beoordeelt hij als een mager verhaaltje. ,,Onwaarschijnlijk en erg steriel. Wat ik er goed aan vond was de manier waarop over de katholieke kerk werd geschreven en hoe en passant kunst en architectuur in het verhaal werd verweven. Geen aanrader.''
Dittrich is overigens niet de eerste oud-parlementariër die zich aan het schrijven van een spannende roman heeft gezet. Van de hand van voormalig VVD-Kamerlid Theo Joekes verscheen in de jaren tachtig een vijftal misdaadromans.

Andere nieuwe titels:

Joop van Riessen - 'De bonusmaffia' (mei 2011). Derde politieroman van oud-hoofdcommissaris. Over witwassen, vastgoedfraude én echte liefde.
Jan & Sanne Terlouw - 'Hellehonden' (april 2011). In deze thriller, waarin het religieus erfgoed van Twente centraal staat worden veel hoofden van lichamen gescheiden.

Geen opmerkingen: