28 februari 2011

Ramiro Pinilla - De boekhandelaar en de detective (2011)


Hommage aan klassieke detective

(Door Guido Huisintveld)

De Spaanse auteur Ramiro Pinilla heeft al aardig wat titels en prijzen op zijn naam staan. Zijn Baskische achtergrond is een regelmatig terugkerend thema in zijn werk. In De boekhandelaar en de detective sluimert dit op de achtergrond wel mee, maar Pinilla heeft beduidend meer aandacht aan de spannende plot besteed.

Het is 1945. Boekhandelaar Sancho Bordaberri smijt zijn zoveelste manuscript in zee en besluit zijn literaire aspiraties op te geven. Geïnspireerd door grote misdaadauteurs als Dashiell Hammet en Raymond Chandler is het hem niet gelukt enig misdaadverhaal aan een uitgever te slijten.

Dan herinnert hij zich de twee broers die aan een rots geketend zaten, waarbij één van hen de stijgende zeespiegel niet heeft overleefd. De ander werd op het laatste nippertje gered. Dit alles speelde zich tien jaar geleden af, maar door de Spaanse burgeroorlog is de zaak nooit goed uitgezocht.

De boekhandelaar ziet dit gegeven als laatste mogelijkheid om een succesvolle misdaadroman te produceren. Deze keer geen fictie dus, maar keiharde werkelijkheid. Hij kruipt in de rol van detective, gaat op onderzoek uit en speelt aldus de hoofdrol in zijn eigen spannende roman.

Ramiro Pinilla heeft een uitermate originele hommage aan de klassieke detectiveromans gecreëerd. Het boek staat bol van de verwijzingen naar de oude (Amerikaanse) thrillers. Weliswaar met een knipoog, maar tevens met veel respect.

Het verhaal bevat meerdere lagen – zoals de strijd tussen Basken en falangisten – maar is bovenal een zeer amusante, toegankelijk geschreven en spannende misdaadroman.

Ramiro Pinilla - De boekhandelaar en de detective. Vertaling: Heijo Alting. Uitgeverij Cossee, 274 pag.

Geen opmerkingen: