09 februari 2011

Lotte & Søren Hammer - Misbruik (2010)


Lijken in de gymzaal

(Door Maarten Moll)

We lezen: 'De misdaad in Denemarken zal nooit meer hetzelfde zijn.' Dat staat op de cover van 'de nieuwe thrillersensatie' uit Denemarken. Broer en zus Søren en Lotte Hammer schreven met Misbruik deel één in de hoofdinspecteur Konrad Simonsenreeks.

De Scandinavische thriller heeft een hoge vlucht genomen. Alsof men daar niets anders te doen heeft dan over misdaad schrijven. In Nederland wordt veel vertaald en veel van dat vertaalde werk heeft een redelijk tot hoog niveau.

Misbruik begint ijzersterk. Op een maandagochtend vinden twee kinderen in de gymzaal van een school vijf mannen. Ze zijn opgehangen en vreselijk verminkt.

Dan verschijnt hoofdinspecteur Simonsen ten tonele. Hammer en Hammer hebben het zich gemakkelijk gemaakt. Simonsen is gescheiden, heeft één dochter, is te zwaar en heeft diabetes en lijkt dus heel veel op inspecteur Kurt Wallander van de Zweedse schrijver Henning Mankell.

In zijn manier van optreden is hij echter anders. Barser, autoritairder. Hij bijt zich vast in de zaak, die om gestrafte pedofielen blijkt te draaien. De daders bespelen de pers en de publieke opinie. Een groot deel van het volk sympathiseert met de daders en eist van de regering dat de wet wordt aangepast om zwaardere straffen voor kindermisbruik mogelijk te maken. De politie wordt belemmerd in het onderzoek, omdat veel Denen eigenlijk niet willen dat de daders worden gepakt.

Waar Wallander in gedachten de hulp van zijn gestorven leermeester Rydberg inriep, gaat Simonsen te rade bij de gepensioneerde Kasper Planck. Dat zijn fraaie scènes.

Hammer en Hammer hebben met dit eerste deel een prima politieroman geschreven. 'Een thrillersensatie' is het (nog) niet. Daarvoor is het verhaal net iets te rechtlijnig en komt Simonsen nog onvoldoende uit de verf. Maar hij en zijn team zijn neergezet en geïntroduceerd. Niets staat een vlammend tweede deel in de weg.

Lotte & Søren Hammer - Misbruik. Vertaling: Geri de Boer. Uitgeverij A.W. Bruna, 335 pag.

(Bron: Het Parool)

Geen opmerkingen: