SCHADUWPRIJS WEIGERT DEBUUTROMAN
Het boek 'Het Overstone Incident' van Johan G. Hahn mag niet meedingen naar de Schaduwprijs 2011, de prijs voor het beste Nederlandstalige spannende debuut. Hoewel het boek aan alle in het reglement genoemde criteria voldoet, weigert Schaduwprijs-secretaris Remco Volkers het boek te accepteren.
Het boek is verschenen bij SKIDIZ Uitgeverij. Dit bedrijf claimt te werken volgens een nieuw concept gericht op maximalisatie van de inkomsten voor de auteur. Bij SKIDIZ, zo stelt men, staat niet de winst van de uitgever voorop, maar de inkomsten van de auteur. Overigens is auteur Johan G. Hahn, die de naam van Volkers in een persbericht consequent verkeerd spelt (met een t), ook eigenaar van de uitgeverij.
Volkers weigert het boek omdat de eigenaar van de uitgeverij in dit geval tevens de debuterende schrijver is. Daarom beschouwt hij het boek als 'in eigen beheer uitgegeven'. Volgens Hahn voegt hij daarmee een nieuw criterium, de eigendomsverhoudingen van de uitgeverij, toe aan het reglement: de auteur en de eigenaar van de uitgeverij mogen van hem kennelijk niet een en dezelfde persoon zijn.
,,Als ik SKIDIZ Uitgeverij op naam van mijn echtgenote gezet had, was er niets aan de hand geweest'', aldus eigenaar Hahn. ,,Kennelijk heeft Volkers nog niet in de gaten dat de uitgeverswereld aan het veranderen is. Steeds vaker zoeken auteurs naar mogelijkheden om meer financiële waardering voor hun werk te krijgen dan de gemiddelde uitgever bereid is te betalen.'' Volgens Hahn is een bij zijn bedrijf een 'auteurswinst' van 40 procent haalbaar, tegen royalty's van hooguit tien tot vijftien procent bij een grote uitgever.
Remco Volkers stelt in een reactie: ,,Het moge duidelijk zijn dat dit boek niet voldoet aan het reglement, anders was het geaccepteerd. Wat kan ik er meer over zeggen?''
3 opmerkingen:
Laat dat boek toch lekker meedingen! Er zijn wel meer uitgeverijen begonnen op de wijze zoals Skidiz dat doet. Mijn eerste uitgever, Ellessy, begon omdat de eigenaar een boekje van hem zelf wilde uitgeven. Nu is Ellessy een volledig geaccepteerde speler in het veld.
Als Hahn een eendagsvlieg is (en die zijn er ook), zal dat vanzelf blijken. Als hij kwaliteit te bieden heeft, moet hij de kans krijgen zich te bewijzen. Je kunt maar 1 keer debuteren.
Nog iets anders. Als dit boek van Hahn niet als een debuut geldt, wat wordt er dan gedaan als hij zijn volgende boek bij een echte uitgever uitbrengt? Is dat boek dan zijn debuut? Of gaat de Schaduwprijs dan achteraf 'Het overstone incident' alsnog als debuut beschouwen? Lijkt me inconsequent.
Je kunt maar 1 keer debuteren.
Het lijkt me goed dat het reglement aangepast wordt. Of alle debuten tellen mee - en dan moet de jurering wellicht gereorganiseerd worden om de vloedgolf aan eigen beheer uitgaven te beheersen. Of alleen het eerste boek telt dat bij een echte uitgever wordt uitgebracht - ongeacht eerdere eigenbeheer/pod-uitgaven. Ben dan wel benieuwd naar de definitie van een echte uitgever...
Waar blijft trouwens de discussie, of is iedereen het roerend met mij eens? Dat zou jammer zijn... Peter?
Als je boeken uitgegeven in eigen beheer niet wilt accepteren, kan dit boek - uitgegeven door je eigen uitgeverij - ook niet geaccepteerd worden, da's duidelijk.
Of je een dergelijke regel in je reglement moet opnemen, is een andere vraag. Er is veel voor te zeggen, maar ook wel iets tegen. Blijft een lastig onderwerp.
Een reactie posten