28 februari 2011

Warme broodjes (nieuws, 2011)

STEPHEN LEATHER SUCCESVOL MET E-BOOKS

De Britse thrillerauteur Stephen Leather heeft het e-book ontdekt. Hij verkoopt zijn laatste thriller als digitale uitgave voor omgerekend bijna 80 eurocent en die vliegt als het spreekwoordelijke warme broodje over de toonbank. Alleen al aan e-books verdient Leather zo'n 12.000 euro per maand.

Volgens Leather stond hij voor 90 procent van de laatste drie maanden op de nummer 1- positie van de Amazon.co.uk Kindle e-bookbestsellerlijst. Dagelijks verkoopt hij zo'n tweeduizend e-books en maakt dikke winst. Leather, die de Amazon-lijst topt met zijn thriller 'The Basement', over een seriemoordenaar in New York, staat eveneens op de vierde plek met een andere thriller, 'Hard Landing', en op de elfde plaats met zijn vampierenroman 'Once Bitten'.

Leather is een van de vele auteurs die het e-book zien als een alternatieve route om de top te bereiken. Steeds meer schrijvers omzeilen uitgevers en literair agenten en gebruiken het flexibele prijsmodel van e-books om hun werk direct aan het publiek aan te bieden voor stuntprijzen.

Overigens boert Leather ook goed met zijn thrillers die via de traditionele weg door Hodder & Stoughton worden uitgegeven. Maar in augustus 2010, toen Amazon.co.uk zijn Kindle-filiaal opende, rook hij zijn kansen. ,,Hodder & Stoughton had drie verhalen afgewezen omdat die verschilden van de boeken die ik normaal schrijf'', aldus de auteur in The Observer. ,,Ze waren ook te gering van omvang om als gewone paperbacks uit te geven. Maar ik besefte dat die drie boeken wel voor Kindle geschikt zouden zijn.'' Leather benadrukt dat hij dit niet uitsluitend ziet als een manier om meer geld te verdienen. ,,Op deze manier hoop ik ook mijn lezerspubliek uit te breiden.''

(Bron: The Observer)

Geen opmerkingen: