21 februari 2011

Moeizame onderhandelingen (nieuws, 2011)

BELGISCHE POLITICI STORTEN ZICH OP THRILLER

België probeert al meer dan 250 dagen vergeefs een regering te vormen. Volgens demissionair premier Yves Leterme merk je echter niets van deze crisis in compromissen sluiten en wordt er gewoon doorgeregeerd.

Ook de Belgische (ex-)politici zul je hierdoor niet apathisch starend achter een Brugse Zot of Straffe Hendrik aantreffen. Voor hen is er eveneens werk aan de winkel. Voor sommigen zelfs creatief werk. Neem bijvoorbeeld Pol Van Den Driessche, journalist en ex-CD&V-senator. Eind vorige week lanceerde hij zijn tweede thriller 'Mysterie in Laken'. Leterme nam in een hotel in Brussel het eerste exemplaar in ontvangst. ,,Geen commentaar'', grijnsde hij toen zijn exemplaar gesigneerd werd.

In 'Mysterie in Laken' grijpt Van Den Driessche naar het stokpaardje in zijn politieke en journalistieke carrière: het koningshuis. De gepensioneerde tuinman van het paleis ontdekt het lijk van een vrouw in het riviertje van de paleistuin. Tegelijk verdwijnt de pauselijke nuntius in Brussel spoorloos, tot grote ongerustheid van zijn vriend, de deken van de basiliek van Koekelberg. Het verhaal speelt zich af in een nabij verleden met moeizaam verlopende regeringsonderhandelingen en speurders die extra voorzichtig moeten zijn in hun onderzoek naar de nuntius wegens de ophefmakende huiszoekingen in het aartsbisdom. ,,Ik voer een dans uit tussen fictie en werkelijkheid'', aldus Van den Driessche in het programma De zevende dag.

Philippe Moureaux (71), boegbeeld van de Parti Socialiste, haakt in zijn thrillerdebuut 'La Soupière Chinoise' ('De Chinese Soepterrine') eveneens in op de actualiteit. In het boek wordt de voorzitter van een politiek partij vermoord. Moureaux zegt eerder deze maand in een interview met het programma De zevende dag dat hij het boek in zes weken heeft geschreven.

,,De achtergrond is politiek, met partijvoorzitters in moeilijke onderhandelingen, zoals nu, maar met een andere inzet'', aldus Moureaux. ,,Het gaat niet zozeer om geld, als wel om macht en seks.'' In het begin had hij nogal wat moeite met schrijven, zegt de politicus. ,,Maar vanaf het vierde, vijfde hoofdstuk was ik vertrokken.''

(Bron: De Redactie.be)

Geen opmerkingen: