15 februari 2011

Eeuwige rust (nieuws, 2011)

CHANDLERS HERENIGD OP VALENTIJNSDAG

De wens van detectiveschrijver Raymond Chandler om voor eeuwig te rusten naast zijn geliefde echtgenote, werd op Valentijnsdag vervuld toen haar stoffelijke resten werden bijgezet in zijn graf in San Diego.

Meer dan honderd Chandler-fans zagen de stoffelijke resten van Cissy Chandler op Mount Hope Cemetery arriveren in een karavaan van auto's uit de jaren twintig. Een dixielandband speelde ondertussen 'When the Saints Go Marching In'. De predikant die Raymond Chandler in 1959 naar zijn laatste rustplaats begeleidde, had nu opnieuw de leiding over de plechtigheid, waarbij een nieuwe grafsteen werd onthuld die de hereniging van de twee vermeldt.

,,Het was fantastisch, iedereen was opgetogen'', zei Chandler-kenner Loren Latker die jarenlang inspanningen heeft verricht om het koppel te herenigen. Ruim een halve eeuw waren de twee gescheiden - Chandler in zijn graf en zijn vrouw in een metalen kast in de kelder van een mausoleum. Dat kwam doordat Chandler zijn zaken niet geregeld had toen hij stierf. Hij had geen instructies nagelaten wat te doen met de resten van zijn vrouw, die werden bijgezet in het mausoleum, nadat zij in 1954 was gestorven.

De twee waren nooit samengebracht als Latker geen verwijzingen had aangetroffen dat Chandler begraven wilde worden naast zijn vrouw. Latker wist een rechter in Los Angeles zo ver te krijgen dat deze toestemming gaf voor een herbegrafenis.

Een van de gasten bij de plechtigheid was acteur Powers Boothe, die de hoofdrol speelde in de tv-serie 'Philip Marlowe, Private Eye', gebaseerd op Chandlers detectiveromans. Op de nieuwe grafsteen staat naast de namen en geboorte- en sterfdatum van Raymond en Cissy Chandler ook een beroemde zin uit de roman The Big Sleep: 'Dead men are heavier than broken hearts' (Dode mannen zijn zwaarder dan gebroken harten).

Geen opmerkingen: