03 februari 2011

Jacob Vis - De Imker (2010)


Uitgevers, haal deze parel binnenboord!

(Door Daan van 't Westeinde)

Jacob (Job) Vis, bosbouwer in ruste uit Kampen, is ooit door zijn collega Tomas Ross ontdekt en debuteerde in de Sterrenreeks bij Het Spectrum die Ross samen met Maj Sjöwall redigeerde.

Hij kwam sterk binnen met een snoeiharde, actuele factionthriller over Bouterse: Prins Desi. Ross had een waardige opvolger, zoals Jef Geeraerts ooit Bob Mendes verwelkomde.

Vis vertilde zich hierna aan de ABP-vastgoedfraudezaak met Het Herenakkoord dat te ingewikkeld was om spannend te blijven. Jammer, want Vis kan namelijk bloedverziekend spannend schrijven.

Hierna is het een veel te lange tijd stil gebleven rond deze onverdiende Geheimtip. Blijkbaar is dat het lot van schrijvers van goede, actuele thrillers met een afgewogen dosis straatrumoer en soms een stevig verpakte boodschap...

Vis bedrijft geen mode, laat zijn oren niet hangen naar mooischrijverij. Van zijn bladzijden spatten bloed, zweet, tranen, vloeken, wraak, lust en hoog oplopende withete woede.

Hij wist toch weer een thriller onder te brengen bij Ellessy, waarna tot heden een mooi gevarieerd oeuvre tot stand kwam met vaak als hoofdpersoon Ben van Arkel die zowaar veel overeenkomsten vertoont met Jack Reacher.
Voorwaar een prestatie.

Vele borden

De Imker is het laatste in de Morren-trilogie die verder bestaat uit Morren en De Erfgename. De rijke familie Van Walsum is weinig bespaard gebleven: Ontvoeren en misbruiken van meisjes, moord, bankencrisis (bij de eigen familiebank), bastaardbroer blijkt huurmoordenaar. Absolute bitch van een dochter keert terug uit Zuid-Afrika en moet de bank redden. Vis praat je meteen ook daarover bij en houdt de vaart er toch stevig in.

Van Arkel heeft het druk: Huurmoordenaar uit De Erfgename wordt voor dood in zijn cel gevonden en het lijk verdwijnt. Bitchy dochter vraagt hem haar te helpen de bank te redden en hij moet ook nog even de veiligheid bij het bezoek van de koninklijke familie aan het stadje op Koninginnedag regelen. Vis heeft zelfs een aanslag op Máxima in dit dikke boek verwerkt en hij weet deze zo te beschrijven dat je onwillekeurig schrikt.

Om aan te geven hoe goed Vis zijn vak beheerst: Toen Vis het eerste hoofdstuk van De Infiltrant over de waargebeurde moord op prostituees in Terneuzen liet lezen aan de Zeeuwse rechercheur die de zaak had behandeld, werd hij bijna vastgehouden want de man dacht dat Vis op een ingewikkelde manier kwam bekennen. Hij had de fictieve zaak zo dicht tegen de werkelijkheid van de echte moordzaak beschreven dat de politieman pas na veel praten het idee losliet dat Vis de dader was.

Vis jongleert met vele borden en krijgt het toch heel netjes voor elkaar om alle verhaallijnen tot tevredenheid af te ronden. Van Arkel mag blijven, maar mag ook best eens een titel overslaan.

In een genre waarin je ook een man met een pistool kan laten binnenkomen als je het niet meer weet is Vis een verfrissende uitzondering. Hij maakt zich er nergens makkelijk van af en houdt de lezer gevangen in een strakke cadans van afgemeten zinnen en dialogen. De Imker leest als een trein en verveelt geen moment. Nergens kreeg ik het gevoel dat actuele feiten er met de haren zijn bijgesleept, hét kenmerk van een ware factionthrillerschrijver.

Absurd dat Vis nooit de Strop gewonnen heeft en zeer, zeer jammer dat hij niet bekender is.

Het is erg moeilijk om mijn punt te maken zonder uitgeverij Ellessy te raken en hiervoor bied ik bij voorbaat mijn excuses aan aan dit aardige fonds... Maar de site van Ellessy is een initiatief van enkel auteurs van deze uitgeverij en is te lelijk om lang naar te kijken. Met zulke publiciteit zal het nog wel even duren voor er iemand doorbreekt. Schrijvers als Vemde, Brosens (inmiddels verkast), Van Hout (RIP) verdienen echt beter.

Ellessy zelf is niet veel hoopgevender. Wie meer wil weten over het boek De Imker en op de site van Ellessy doorklikt, ziet: ,,Er is geen uitgebreide omschrijving van dit boek.'' Pardon? Vis heeft zelf een acceptabele site, maar om het publiek te bereiken dat hij verdient is meer nodig.

Bij deze een oproep aan Vis: Neem afscheid van Ellessy en zoek een fonds dat je beter in de markt zet. De oproep is ook aan uitgevers: Benader Vis en doe hem een aanbod. U weet al lang dat hij een van de beste is in ons taalgebied, honoreer dat!

Voor goede Nederlandse thrillers zijn er eigenlijk maar een paar fondsen die in aanmerking komen: Cargo/Bezige Bij, De Geus (Jac. Toes, Aad van den Heuvel), Sijthoff (waar ook Felix Thijssen zit, past Vis zeker naast). Anthos heeft niet mijn voorkeur voor Vis, maar daar zit wel ook George Pelecanos die net als Vis zeer sterk schrijft, maar niet verkoopt, getuige zijn laatste titel die smadelijk door de Bruna verramsjt is. En dan hebben we nog The House of Books... Kom op dames en heren redacteuren, lijf deze parel in!

Jacob Vis - De imker. Uitgeverij Ellessy Crime, 250 pag. (Genomineerd voor de Gouden Strop 2011)

(Daan van 't Westeinde is ICT'er, oud-boekverkoper en al een kwart eeuw fan van het thrillergenre)

Geen opmerkingen: