02 februari 2011

Plaat van de maand (10)

De Spanningsblog besteedt met recensies, interviews en nieuws voornamelijk aandacht aan de hedendaagse thriller en de auteurs daarvan: Tess Franke, Stieg Larsson, Roel Janssen, Jeffery Deaver, noem maar op. De vroege Nederlandse misdaadroman is op deze site een ondergeschoven kindje. Maar verzamelaar Wim van Eyle biedt uitkomst. Uit zijn rijke collectie richt Van Eyle eens per maand de schijnwerper op het werk van een - soms vergeten - Nederlandse misdaadschrijver uit vroeger tijden. Vandaag de tiende aflevering uit de serie Plaat van de Maand. Over Fred Dickson.

SCHEPPER VAN LANGE JERRY EN JOE SILENT

,,Inspecteur Jeremiah Marfield, bij vriend en vijand beter bekend als Lange Jerry, wordt voor een van de moeilijkste problemen in zijn loopbaan gesteld. Hem wordt opgedragen een tot levenslang veroordeelde misdadiger, die uit de gevangenis is ontsnapt, weer in handen te krijgen. Aanvankelijk lijkt het er op dat Lange Jerry voor een hopeloze taak staat, doch tenslotte lukt het hem, dank zij zijn combinatievermogen en de hulp van een mooie bendekoningin de misdadiger onschadelijk te maken in een gevecht van man tegen man. Een boeiende detective-roman, die U in een adem zult uitlezen.'' Zo luidt de flaptekst van 'Vrouw in doodsgevaar'.


In de jaren zestig van de vorige eeuw moest een spannend boek een 'Amerikaans gezicht' hebben (zie de covers), er moest een mooie vrouw in voorkomen, een of meer moorden en de auteur moest natuurlijk een Amerikaanse naam hebben. De uitgever van het merendeel van deze boeken (Anton Beuving, Edward Multon, Fred Dickson, Jules Moran en vele anderen), A.L. (Aat) van Kersen uit Den Haag zag er dan ook geen been in Amerikaanse covers te pikken van obscure pockets en zijn Nederlandse auteurs kregen allemaal (behalve Beuving) een Amerikaans klinkende naam. De uitgever gebruikte zijn initialen voor de slogan 'Alleen Lectuur Van Klasse'.

Van Kersen zorgde er dan weer voor dat duizenden van zijn boeken in de buurtbibliotheken terecht kwamen naast hier en daar wat boekwinkels. Tegenwoordig zijn dit zeldzame boeken, moeilijk te vinden.

Fred Dickson is het pseudoniem van Abraham Frederik Pastoor die in 1920 in Eelde geboren werd, opgroeide in Groningen en later in Amsterdam ging wonen. Hij stierf in 2000. Onder de naam Fred Dickson schreef hij 22 detectives/politieromans en avonturenromans:


1958 - 'Het dodend oog'
1958 - 'Vrouw in doodsgevaar'
1959 - 'Lange Jerry helpt een handje'
1959 - 'Finale in Cuzco'
1959 - 'De zevende man'
1960 - 'Zwanezang in nylon'
1960 - 'Het meisje en de gangster'
1960 - 'Geen terugkeer voor Captain Davis'
1960 - 'Vreemde lading uit Havana'
1961 - 'De kat mauwde drie maal'
1961 - 'De shawl des doods'
1961 - 'In de macht van Li Chien Cheng'
1962 - 'Hoog duel'
1962 - 'Karak de geweldige'
1962 - 'De laatste getuige'
1962 - 'De vijand kwam als vriend'
1962 - 'Een man, een man, een moord, een moord'
1963 - 'De middernachtmaniak'
1963 - 'De man met de gele sokken'
1963 - 'Het huis der gehangenen'
1964 - 'Drie dolle dokters'
1966 - 'Afgezant des duivels'


Pastoor schreef ook nog een twintigtal westerns, ditmaal onder de schuilnaam Roy Hunter, verhalen waarin Joe Silent de hoofdrol speelde. Verder vertaalde hij uit het Frans, Duits, Engels en Russisch. Een flinke reeks vertalingen betrof de cowboyboeken van Conrad Cobbe, boeken die in Nederland onder Conny Coll op de markt en in de bibliotheek kwamen.
Met zo'n uitgever die alles aanpakte kon je er inderdaad op los blijven schrijven.....

(Bronnen: Wim van Eyle, Jaap Pastoor)

Geen opmerkingen: