18 februari 2011

Eerherstel (nieuws, 2011)

EDWIN DE ROY VAN ZUYDEWIJN BOOS OP THRILLERAUTEUR

Thrillerauteur en oud-NRC-journalist Roel Janssen heeft zich de woede van Edwin de Roy van Zuydewijn op de hals gehaald met een verhaal uit zijn boek 'Grof geld - financiële schandalen en speculatie in Nederland'.

Een van de affaires die Janssen aanhaalt is de val van bank Teixeira de Mattos. Een affaire die er toe leidde dat het toezicht van De Nederlandsche Bank op het bankwezen werd verscherpt.

Een andere zaak die speelde bij de bank betrof de affaire rond de Wit-Russische natuurkundig ingenieur Alexis Argamakoff. Na de oorlog had deze zich gevestigd in Brussel, waar hij werkte aan een eigen vinding op het gebied van hittezoekende technologie, die gebruikt zou kunnen worden in antiballistische systemen. Tijdens de Koude Oorlog was antirakettechnologie zeer gewild en bedrijven waren er zeer in geïnteresseerd. Argamakoff en Teixeira de Mattos sloten een royalty-overeenkomst.

Argamakoff ontdekte later dat twee bestuurders de royalty's wegsluisden en dat hij niets aan zijn werk verdiende. Hij riep de hulp in van advocaat Leo de Roy van Zuydewijn, vader van Edwin. In Janssens reconstructie speelt deze een merkwaardige dubbelrol, waarbij hij eerst voor Argamakoff zou hebben opgetreden en later voor Teixeira de Mattos.

,,Het was die passage waarover Edwin de Roy van Zuydewijn woedend was'', vertelt Janssen aan website Follow the Money. ,,Hij stuurde een zeer boze brief en eiste rectificatie. Hij vond het schandalig en smaad. Het ging hem om eerherstel van zijn vader.''

Janssen nam contact op met De Roy van Zuydewijn. ,,Hij bleek tot mijn verrassing veel te weten over deze zaak. (...) Hij vertelde kleurrijk, met mooie details. Ook vertelde hij me dat de Rus Argamakoff nog steeds leeft, ergens in de buurt van Cannes. Hij heeft hem zelfs vorig jaar nog gesproken.'' Janssen dacht dat de Rus was overleden.

Volgens De Roy van Zuydewijn klopt het niet dat zijn vader een dubbelrol speelde. Janssen vond zijn uitleg aannemelijk. ,,Ik denk nu dat er in de literatuur een misverstand is ontstaan over de dubbelrol van advocaat De Roy van Zuydewijn. Voordat hij optrad voor Argamakoff heeft hij wel eens voor Teixeira de Mattos opgetreden.''

In de tweede druk van 'Grof Geld' heeft Janssen de bewuste alinea's aangepast, ook die over Argamakoff. Tot een kort geding hoeft het niet meer te komen.

(Bron: Follow the Money)

Geen opmerkingen: