17 mei 2010

Zonder potten en pannen (nieuws, 2010)

HET SPARTAANSE BESTAAN VAN LEE CHILD

De Britse bestsellerauteur Lee Child zou het liefst het leven leiden van de held van zijn boeken, Jack Reacher, een individualist, zonder bezit, altijd onderweg en zonder vaste woon- of verblijfplaats. Dus als er een knoop van zijn overhemd valt, gooit Child het shirt weg omdat hij geen zin heeft om naald en draad in huis te hebben. Hij kookt niet zelf, dus hij heeft ook geen potten en pannen in huis. Child trekt de grens bij het hebben van een dak boven zijn hoofd. ,,Het zou voor mij te lastig werken zijn'', zegt de 55-jarige auteur, die wereldwijd zo'n veertig miljoen Reacher-thrillers heeft verkocht, in een interview met The Wall Street Journal.

Child gunde het financiële dagblad een kijkje in zijn tweekamerappartement in het Flatiron-district in New York. Glanzend wit, geen gordijnen, sidetables of accessoires. Tegen een wand staat een witte gesloten boekenkast, waarin Child zo'n drieduizend boeken heeft gestald. Child is ervan overtuigd dat boeken een kamer visueel gezien chaotisch maken en ze tonen nogal pretentieus overkomt. Vandaar dat de boeken uit het zicht staan. Zijn fotografische geheugen zorgt ervoor dat hij precies weet welk boek op welke plank zich bevindt.

De enige meubels in zijn woonkamer zijn twee zwarte lederen sofa's waarin de schrijver doorgaans zijn plots overdenkt of anders kijkt naar honkbal op zijn Bang & Olufsen-flatscreen. Vanaf zijn balkon heeft de auteur uitzicht op onder andere Madison Square Park, de Empire State Building en de Chrysler Building.

Volgens zijn broer Andrew Grant (ook een schrijver) was Child (zijn echte naam is Jim Grant) vroeger nooit zo netjes. In zijn jongenskamer lagen de platenhoezen, jeans en shirts overal. Maar volgens Andrew reflecteert Childs woonappartement de persoonlijke opvattingen van de schrijver die dat tot in het extreme wil doorvoeren. ,,Dat heeft hij altijd al in zich gehad.''

Child kocht het appartement voor anderhalf miljoen dollar in 2005. Het kostte tweeënhalf jaar, 800.000 dollar en eindeloze sessies met twaalf architecten om de woning in te richten naar zijn wensen.

Op een lagere verdieping heeft de bestsellerauteur nog een appartement, waar hij werkt. Daar heeft hij wel veel van zijn bezittingen uitgstald. In zijn werkkamer zijn de honderden boeken zichtbaar, er hangen cartoons uit de New Yorker en allerlei Reacher-parafernalia. Ook is Reacher de suppoost van zijn eigen techonologiemuseumpje, waar hij zijn oude mobieltjes en zijn eerste laptop heeft uitgestald. ,,Ik heb een stimulerende omgeving nodig om te schrijven, omdat mijn boeken een snelheid hebben van honderdvijftig kilometer per uur'', legt Child uit. ,,Een kalmere omgeving is voor na het werk.''

Zijn vrouw brengt de meeste tijd door in hun huizen in Frankrijk en Rye, in de staat New York. Die heeft zij in een countrystijl ingericht. ,,Het is niet dat we elkaars smaak afschuwelijk vinden. Maar zo hoefde ieder van ons geen compromissen te sluiten'', aldus Child. (foto: Harry Zernike)

(Bron: The Wall Street Journal)

4 opmerkingen:

Unknown zei

Wat wel erg is, is dat de journaliste in de laatste alinea terloops het einde van de laatste Reacher verklapt...

Peter Kuijt zei

Daarom staat die laatste alinea hier niet...

Unknown zei

In november komt Luitingh met het vervolg op 61 Uur. Duimen dat dat een jaarlijks feestje wordt!

Unknown zei

Die broer lijkt me ook wel wat: http://www.andrewgrantbooks.com/ (Ik zeg: Luitingh!)