THRILLERAUTEURS BUNDELEN KRACHTEN MET FORENSISCH INSTITUUT
In juni, de Maand van het Spannende Boek, verschijnt niet alleen het geschenkboekje van het Italiaanse schrijversduo Monaldi & Sorti, maar ook een bundel met 25 korte verhalen over forensische opsporingstechnieken, geschreven door 25 Nederlandse thrillerauteurs. De bundel moet het tastbare resultaat worden van de samenwerking tussen het Nederlands Forensisch Instituut (NFI), de CPNB en het Genootschap van Nederlandstalige Misdaadauteurs. Er is voor een bundel met 25 verhalen gekozen omdat dit jaar zowel het GNM als de Gouden Strop een kwart eeuw bestaat.
De verhalenbundel zal in juni via de CPNB als geschenkboek door de bibliotheken worden aangekocht en onder hun leden verspreid. De geschatte oplage is 40.000 exemplaren. Er wordt inmiddels gekeken of de bundel ook in een oplage van tienduizend stuks via de boekhandel kan worden verkocht. Bij deze uitgave gaat het dan om een luxe uitvoering, inclusief een full colour fotokatern.
Het NFI kent enkele tientallen expertisegebieden. Het is de bedoeling dat de 25 deelnemende auteurs elk een ander forensische techniek in een verhaal belichten. Om de technieken goed over het voetlicht te brengen, krijgt iedere schrijver een 'sparringpartner' vanuit het NFI toegewezen.
Update 28 januari: Van de deelnemende auteurs zal René Appel zich met vingersporen bezighouden, terwijl Loes den Hollander wapens, kogel- en hulsonderzoek in haar verhaal centraal stelt. Roel Janssen vertelt over pathologie, Jac. Toes schrijft over merkherkennend autoverfonderzoek, Judith Visser belicht glasbreukonderzoek, terwijl Daniëlle Hermans haar vizier richt op antropologisch onderzoek. Simone van der Vlugt verdiept zich in forensisch onderzoek van usb-sticks en laptops, Peter de Zwaan legt een lijntje naar identificatie van verdovende middelen en Gouden Strop-winnaar Bram Dehouck verhaalt over toxicologisch research. Overige deelnemende auteurs zijn: Tomas Ross (visualisatie plaats delict), Chris Rippen (niet-menselijke biologische sporen), Charles den Tex (data-analyse), Herman van Vemde (schotresten), Carla de Jong (analyse videobeelden), Jacob Vis (spraakonderzoek), Ed van Eeden (handschriftonderzoek), Tupla Mourits (explosieven), Nicolet Steemers (onderzoek brandstoffen), Ashe Stil (archeologie), John Brosens (o.a. voetsporenonderzoek), Carla Vermaat (DNA-bloedspoorpatronen), Almar Otten (werktuigsporenonderzoek), Gerard Nanne (textielonderzoek), Theo en Marianne Hoogstraaten (haaronderzoek) en Dick van den Heuvel (gegevens op mobiele telefoon). Begin februari maken alle 25 auteurs kennis met 'hun' NFI-specialist.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten